Siirry sisältöön
Ihmisiä ulkoilemassa metsässä.

Ympäristöalan erikoisammattitutkinto

Ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen osaamisala

Ympäristöalan erikoisammattitutkinto – ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen osaamisala

Tahdotko taustatietoa, näkemystä, käytännön menetelmiä ja työkaluja vaikuttavaan ympäristö- ja kestävyyskasvatukseen? Haluatko vahvistaa ammatillisia alan verkostojasi? Tule opiskelemaan ympäristökasvattajaksi!  

Syklin ympäristökasvatuksen koulutusohjelma valmistaa suorittamaan näyttötutkintona ympäristöalan erikoisammattitutkinnon, jonka laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutus vahvistaa opiskelijan valmiuksia ympäristökasvatuksen ja kestävyyden edistämiseen omalla työpaikallaan.  

Koulutukseen sisältyy 13 lähipäivää, yksi etäopetuspäivä ja itsenäistä verkko-opiskelua sekä oman työn kehittämistä. Koulutus kestää reilun vuoden, ja sen voi suorittaa työn ohessa. Osassa koulutuksista on ulkona oppimisen painotus. 

Koulutuksen aikana osallistuja kartoittaa oman työyhteisönsä kestävän kehityksen nykytilan ja laatii organisaatiolle kestävän kehityksen ohjelman sekä ympäristökasvatussuunnitelman. Koulutukseen kuuluu myös ympäristökasvatukseen liittyvä kehittämishanke, ympäristökasvatustilaisuuden suunnittelu ja toteutus sekä omien työyhteisötaitojen kehittämistä. 

Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen työntekijöille sekä opettajille kautta koulutuskentän (luokanopettajille, erityisopettajille, aineenopettajille ja ammatillisille opettajille). Koulutus soveltuu myös kulttuurialalla ja yleisötyössä museo- ja kirjastoalalla toimiville, vapaan sivistystyön tai nuorisoalan toimijoille, seurakunnan työntekijöille, luontoalan yrittäjille, järjestökentän työntekijöille sekä ympäristöalan neuvonta- ja koulutustehtävissä työskenteleville. Koulutukseen hakeutuvalla henkilöllä tulee olla peruskoulu suoritettuna ja vähintään viisi vuotta työkokemusta.  

Syklistä valmistuneet ympäristökasvattajat toimivat yhteiskunnan eri aloilla moninaisissa tehtävissä työyhteisöään kestävyyteen kannustaen ja rohkaisten. He ovat usein työpaikkansa ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen asiantuntijoita, vetävät kestävän kehityksen tiimejä, luovat ja skaalaavat kestävyyskasvatuksen parhaita käytänteitä tai toimivat ulkona oppimisen suunnannäyttäjinä.  

Tutustu ympäristökasvatuksen koulutusohjelmiin