Hae sivuilta

Vesihuolto

Koulutusta vesihuoltoalan ammattilaisille

Vesihuolto

Vesihuollon tavoite on tuottaa asiakkailleen hallitusti hyvää talousvettä ja hoitaa erilaisissa toiminnoissa syntyvät jätevedet asianmukaisesti ja laadukkaasti. Tavoitteiden toteuttamiseksi tarvitaan myös vesihuoltoalan koulutusta.

Sykli tarjoaa monipuolista vesihuollon koulutusta mm. veden hankinnan ja puhdistuksen, jäteveden käsittelyn ja vesihuoltoverkostojen ammattilaisille. Tarjolla on koulutuksia niin työnjohdolle, työntekijöille, alalle tulijoille kuin urakoitsijoille ja konsulteillekin. Haja-asutusalueiden jätevesihuollon koulutusta on tarjolla mm. suunnittelijoille, jätevesijärjestelmien huoltajille ja puhdistajille sekä ympäristö- ja rakennusvalvontaviranomaisille, kiinteistönomistajille, kiinteistövälittäjille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Sykli on Suomen johtava vesihuoltoalan ammattitutkintokouluttaja.

Tuotevalikoimaamme kuuluvat niin lyhytkoulutukset kuin tutkintoon johtavat koulutukset, kuten esimerkiksi vesihuoltoalan ammattitutkinto sekä lyhytkoulutukset, kuten vesityökorttikoulutus. Toimimme myös yhteistyökumppanina vesihuoltoalan kehittämishankkeissa.

Tutkintoon valmistava koulutus

Ympäristöalan ammattitutkinto, Vesihuollon osaamisala, aloitus huhtikuussa 2022

Vesihuoltoalan ammattityöntekijöillä, kuten verkostoasentajilla, vesilaitoksenhoitajilla ja puhdistamotyöntekijöillä on mahdollisuus suorittaa Syklissä ympäristöalan ammattitutkinto.

Katso esite »

Ympäristöalan erikoisammattitutkinto, Vesihuoltomestarin koulutusohjelma, aloitus elokuussa 2022

Vesihuoltomestarin koulutusohjelma on vesihuollon työnjohtajille ja asiantuntijoille suunnattu koulutuskokonaisuus, joka tähtää ympäristöalan erikoisammattitutkinnon suorittamiseen.

Katso esite »

Lyhytkoulutukset ja konsultointi

Syklin vesihuoltoyksikkö tarjoaa monipuolisia ja ajankohtaisia lyhytkoulutuksia ja konsultointia. Seuraamme lainsäädännön muutoksia ja pyrimme vastaamaan asiakkaidemme tarpeita muuttavassa ympäristössä.

Tutustu koulutuksiimme:

Vesityökortti

Vesityökortti on lainsäädännön mukaan oltava kaikilla niillä vesihuoltoalan työntekijöillä, joiden toiminnalla voi olla vaikutusta talousveden laatuun.

Tavoite
Koulutus perehdyttää osallistujat vesilaitostekniikkaan ja talousvesihygieniaan liittyviin kysymyksiin Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 1351/2006 edellyttämässä laajuudessa.

Sisältö
Koulutuksessa käydään läpi STM:n asetuksen mukaisesti osaamistestissä vaadittavat osaamisalueet, joita ovat lainsäädännön tuntemus, veden hankinta, vedenkäsittely, vesijohtoverkostot, näytteenotto ja talousveden laadun valvonta. Oppikirjana käytetään VVY:n Vesilaitostekniikka ja hygienia -opasta.

Testi
Vesityökortti suoritetaan osallistumalla testaajan järjestämään testitilaisuuteen koulutuspäivän päätteeksi. Testin voi suorittaa myös ilman siihen valmistavaa koulutusta. Tällöin testattava saapuu vain testitilaisuuteen. Testattava suorittaa joko vesilaitos- tai vesijohtoverkostotestin riippuen työnkuvasta. Hyväksytty testitulos on voimassa viisi vuotta.

Kohderyhmä
Koulutus soveltuu kaikille vesihuoltoalan toimijoille vesihuoltolaitoksen henkilökunnasta aina urakoitsijoihin ja konsultteihin.

Yritysasiakkaat – kysy tarjous.

Avoimet henkilökoulutukset:

Vesityökortti kertauskoulutus + testi, 18.2.2022 Riihimäki »
Vesityökortti kertauskoulutus + testi, 10.3.2022 Tampere »
Vesityökortti kertauskoulutus + testi, 8.4.2022 Helsinki » 
Vesityökortti koulutus + testi, 23.5.2022 Riihimäki » 
Vesityökortti koulutus + testi, 3.6.2022 Tampere »

Kysy lisää:

Vesa Arvonen
asiantuntija, kouluttaja
puh. 050 330 2590
vesa.arvonen@sykli.fi

Riikka Elo
asiantuntija, kouluttaja
puh. 040 572 2786
riikka.elo@sykli.fi

Risto Ponto
asiantuntija, kouluttaja
puh. 050 387 9555
risto.ponto@sykli.fi

Allasvesityökortti

Allasvesityökortti on lainsäädännön mukaan oltava kaikilla niillä työntekijöillä, joiden toiminnalla voi olla vaikutuksia allasveden laatuun.

Koulutuksen tavoite
Koulutus perehdyttää osallistujat laitostekniikkaan ja allasvesihygieniaan liittyviin kysymyksiin lain edellyttämässä laajuudessa. Koulutukseen osallistujat voivat samalla suorittaa Allasvesityökortin.

Koulutuksen kuvaus
Koulutuksessa käydään läpi STM:n asetuksen (1350/2006) mukaisesti osaamistestissä vaadittavat osaamisalueet, joita ovat allasveden mikrobiologia ja kemia, allasveden käsittely, muu tiloihin liittyvä tekniikka ja hygienia, lainsäädäntö ja allasveden laadun valvonta.

Allavesityökortti suoritetaan osallistumalla testaajan järjestämään testitilaisuuteen koulutuspäivän päätteeksi. Hyväksytty testitulos on voimassa viisi vuotta.

Kohderyhmä
Koulutus soveltuu uimahalleissa, kylpylöissä, kuntoutuslaitoksissa tai vastaavissa työskenteleville henkilöille.

Kesto
Koulutuksen kesto on yksi päivä.

Koulutuspaikka
Asiakkaan tiloissa tai sovitussa paikassa.

Katso esite »

Koulutus on tilauskoulutus – kysy tarjous!

Riikka Elo
allasvesityökorttikouluttaja ja -testaaja
riikka.elo@sykli.fi
puh. 040 572 2786

Vesihuoltoalan osaaja, RekryKoulutus

Kiinnostaako sinua vesihuoltoala? Hanki ammatti RekryKoulutuksen avulla! Koulutus on suunnattu työnhakijoille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan vesilaitoksissa ja rakennusliikkeissä vesirakentamiseen liittyvissä erilaisissa työtehtävissä.

Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan ammatillista osaamista vesiverkostoihin liittyvissä laitos- ja kenttätyötehtävissä. Opiskelija osaa koulutuksen jälkeen valita työtehtäviin parhaiten soveltuvat työmenetelmät ja -välineet.

Koulutuksen kohderyhmänä on koulutustaustaltaan LVI- ja putkiasentajat sekä muut teknisesti suuntautuneet työnhakijat tai alan pitkän työkokemuksen omaavat työttömät työnhakijat. Koulutuksen kielitaitovaatimus on B1.1.

Koulutuksen sisältö

Koulutus toteutetaan RekryKoulutuksena, jonka pituus on 70 päivää. RekryKoulutuksen tavoitteena on työsopimus ohjelman jälkeen. Työpaikat sijaitsevat pääosin Uudenmaan eri kunnissa, mutta mukana on myös Lahti, Päijät-Hämeestä. Koulutus on osallistujille maksuton.

Koulutus muodostuu seuraavista kokonaisuuksista:

  • Puhdas vesi / Verkostot / Jätevesi
  • Johdanto vesitalouteen ja vesihuoltoon
  • Verkosto- ja laitosautomatiikka
  • Kouluttajat ohjaavat opiskelijaa myös työpaikalla

Koulutukseen sisältyvät korttikoulutukset

  • Vesityökortti
  • Työturvakortti
  • Tieturvakortti 1
  • Ympäristöturvallisuuskortti

Koulutus tapahtuu monimuotokoulutuksena, johon kuuluu noin 1,5 kk teoriaopiskelua Suomen ympäristöopisto Syklissä ja kaksi kuukautta työssäoppimista työkohteissa. Teoriaopiskelu järjestetään Syklin Malmin toimipisteessä, osoitteessa Malminkauppatie 8, Helsinki.

Koulutukseen hakeminen

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa. Hakuaika koulutukseen päättyy 4.2.2022.

Hae koulutukseen täyttämällä sähköinen hakulomake TE-palveluiden nettisivuilla: https://koulutukset.te-palvelut.fi. Kirjoita sanahakuun Sykli tai koulutuksen numero 504183. Vaihtoehtoisesti voit jättää paperihakemuksen TE-toimistoon tai Kuntakokeilun toimipisteeseen.

Tietoa työvoimakoulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista taloudellisista etuuksista saat ma-p klo 9-16.15 valtakunnallisesta Koulutusneuvonnasta, numerosta 0295 020 702 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta.

Lisätietoja koulutuksesta:

2.1.2022 alkaen Hannele Hakala, 050 536 1979 hannele.hakala@sykli.fi, (hakeutuminen ja työjaksopaikat)

10.1.2022 alkaen Risto Ponto, 050 387 9555 risto.ponto@sykli.fi, (koulutuksen sisältö)

Viemäreiden kuntotutkijan jatkokurssi 9.2.2022

Kurssi on tarkoitettu niille viemäreiden kuntotutkimuksia tekeville henkilöille, jotka ovat aikaisemmin suorittaneet viemäreiden TV-kuvauksen peruskurssin ja joilla on voimassa oleva FiSTT -kuvaajakortti. Koulutus sopii myös kuntotutkimusten tuloksia tulkitseville henkilöille, kuten esimerkiksi vesihuoltolaitosten palvelujen tilaajat sekä konsultit.

Lue lisää koulutuksesta

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään 7.2.2022

Juomaveden desinfiointi, koulutus ja konsultointi

Koulutus antaa valmiuden huolehtia vesilaitoksen ja verkoston desinfioinnista sekä ylläpitää desinfiointivalmiutta lainsäädännön vaatimalla tavalla.

Koulutuksen tavoitteena on vesilaitoksen desinfiointivalmiuden lisääminen ja ylläpito. Talousvesiasetuksen (muutos 442/2014) mukaan talousvettä toimittavalla laitoksella tulee olla riittävä osaaminen ja valmius talousveden desinfiointiin kuuden tunnin kuluessa siitä, kun saadaan epäily raakaveden tai toimitetun talousveden mikrobiologisesta saastumisesta.

Kohderyhmä

Koulutus soveltuu kaikille vesihuoltoalan toimijoille vesihuoltolaitoksen henkilökunnasta aina urakoitsijoihin ja konsultteihin.

Kesto

Pääsääntöisesti 2 päivän koulutus. Mahdollisuus järjestää myös pelkkä teoriakoulutus (1 päivä) tai pelkkä käytännön koulutus (1 päivä).

Katso koulutuksen sisältö esitteestä »

Kysy lisää koulutuksesta ja pyydä tarjous:

Risto Ponto
asiantuntija, kouluttaja
puh. 050 387 9555
risto.ponto@sykli.fi

Vesa Arvonen
asiantuntija, kouluttaja
puh. 050 330 2590
vesa.arvonen@sykli.fi

Riskienkartoitus vesihuoltolaitoksille, WSP ja SSP, koulutus ja konsultointi

MONIPUOLISTA APUA RISKIENHALLINTATYÖHÖN

WSP (Water Safety Plan = talousvesi) – ja SSP (Sanitation Safety Plan = jätevesi) -ohjelmat ovat Sosiaali- ja terveysministeriön kehittämät webpohjaiset työkalut vesihuollon kokonaisvaltaiseen riskienhallintaan.

WSP- ja SSP -konsultoinnin avulla helpotamme vesihuoltolaitosten riskien hallintatyötä laatimalla ja ohjaamalla riskienhallintaohjelmien käyttöönottoa.
Ohjelmien avulla riskikartoitukset tehdään sekä talousvesi- että jätevesipuolelle, mukaan lukien laitokset ja verkostot. Kartoituksesta syntyvien raporttien avulla riskienhallintaa seurataan ja ylläpidetään vaivattomasti.

Kohderyhmä
Vesihuoltolaitoksen toiminnasta vastaavat henkilöt ja viranomaiset sekä käyttöhenkilökunta.

Laajuus
Laajuus määräytyy laitoksen koon ja arvioitavien kohteiden lukumäärän mukaan. Kartoitus voidaan tehdä sekä talousvesistä että jätevesistä tai vain
toisesta kokonaisuudesta, laitoksen omien tarpeiden mukaan. Kartoitustyö järjestetään asiakkaan tiloissa tai muussa sovitussa paikassa.

Katso koulutuksen sisältö esitteestä »

Kysy lisää koulutuksesta ja pyydä tarjous:

Vesa Arvonen
asiantuntija, kouluttaja
puh. 050 330 2590
vesa.arvonen@sykli.fi

Riikka Elo
asiantuntija, kouluttaja
puh. 040 572 2786
riikka.elo@sykli.fi

Kemikaaliturvallisuuskoulutus

Vesihuoltolaitokselle räätälöity koulutuspaketti turvallisesta työskentelystä vaarallisten kemikaalien kanssa.

Vesihuoltolaitoksilla käytetään useita vaarallisiksi luokiteltuja kemikaaleja. Jokaisen työntekijän tulee tunnistaa käyttämiensä kemikaalien vaaraominaisuudet sekä hallita kemikaalien turvallinen käyttö ja varastointi.

Koulutuksessa paneudutaan vesihuoltolaitoksella käytössä olevien kemikaalien käyttöturvallisuuteen. Vesihuoltolaitos saa koulutuksen yhteydessä käyttöönsä lyhyet ja selkeät kemikaalien turvallisuusohjeet eri käyttökohteisiin.

Katso koulutuksen sisältö esitteestä »

Kohderyhmä
Koulutus soveltuu kaikille vesihuoltoalan toimijoille, jotka joutuvat tekemisiin kemikaalien kanssa.

Kesto
1 päivä.

Kysy lisää koulutuksesta ja pyydä tarjous:

Riikka Elo
asiantuntija, kouluttaja
puh. 040 572 2786
riikka.elo@sykli.fi

Jari Heiskanen
asiantuntija, kouluttaja
puh. 050 375 2657
jari.heiskanen@sykli.fi

Jätevedenpumppaamojen huoltokoulutus

Tiivis paketti jätevesipumppaamoiden huoltoon liittyvistä asioista automaation, pumppaustekniikan ja turvallisuuden näkökulmasta.

Osallistujat saavat jätevesipumppaamoiden huoltoon liittyen käsityksen pumppaamoiden ohjauksessa käytettävästä automaatiosta, jäteveden pumppaamisen liittyvästä tekniikasta ja huoltoon liittyvistä turvallisuusnäkökulmista.

Sisältö

Pumppaamoiden automaatio
Pumppaamoissa käytetty automaatio ja
instrumentointi 1960-luvulta nykypäivään, erilaiset mittaustekniikat ja tiedonsiirtoväylät.
Pumppaamoturvallisuus
Mitä pitää ottaa huomioon työskenneltäessä pumppaamoissa jätevettä sisältävässä ympäristössä? Erilaisia riskejä ja kuinka niitä tulisi
huomioida?
Pumppaustekniikka
Pumppauksen perusteet
Pumppaamoiden energiatehokkuus
Pumppujen valinnan ja verkoston huollon vaikutus energiatehokkuuteen.
Alan uutuudet
Pumppaamoiden uudet tuulet.
Pumppaamoiden huolto
Pumppaamoiden huoltoon liittyvät keskeiset asiat.

Kohderyhmä
Kunnallisten pumppaamoiden huoltohenkilöstö ja työnjohtajat.

Kesto
1 pv

Katso lisää esitteestä »

Kysy lisää koulutuksesta ja pyydä tarjous:

Vesa Arvonen
asiantuntija, kouluttaja
puh. 050 330 2590
vesa.arvonen@sykli.fi

Katso vesihuollon koko koulutustarjonta -esite »

Katso kaikki vesihuollon koulutukset koulutuskalenterista »

Katso esittely: Vesijohtoverkoston desinfiointi

 

Yhteyshenkilöt

Vesa Arvonen

Vesa Arvonen

Vesihuollon asiantuntija, kouluttaja

Yhteystiedot

050 330 2590
Riikka Elo

Riikka Elo

Vesihuollon asiantuntija, kouluttaja

Yhteystiedot

040 572 2786
Jari Heiskanen

Jari Heiskanen

Projektipäällikkö, kouluttaja

Yhteystiedot

050 375 2657
Risto Ponto

Risto Ponto

Vesihuollon asiantuntija, kouluttaja

Yhteystiedot

050 387 9555
Timo Tolonen

Timo Tolonen

Kouluttaja, asiantuntija

Yhteystiedot

0400 378 000