Siirry sisältöön

TUNNE ILMASTO -hankkeessa tuetaan opettajien ilmastokyvykkyyttä – 5 eri koulutuskokonaisuutta vuonna 2022

Ilmastonmuutos alleviivaa kestävyyteen ja toimintakulttuuriin liittyvien muutosten kiireellisyyttä koko yhteiskunnan tasolla. Ilmastoahdistus nostaa päätään niin opettajien kuin oppilaidenkin keskuudessa. Samalla paineet muutoksiin ja konkreettisiin ilmastotekoihin koulujen toimintakulttuurissa ovat kovat. Opettajat kärsivät kroonisesta aikapulasta ja riittämättömyyden tunteesta.

Tiedollisen osaamisen lisäksi opetushenkilöstö tarvitseekin tukea tunnetaitojen käsittelyyn, hyvinvointiin ja jaksamiseen. OPH:n rahoittama, Syklin ja BMOL:n yhdessä toteuttama Tunne ilmasto -hanke etsii ratkaisuja näihin haasteisiin.

Hankkeen tavoitteena on käynnistää ilmastonmuutoksen hillintään tähtääviä konkreettisia muutosprosesseja kasvattajissa ja koulujen toimintakulttuurissa. Ilmastonmuutosta hillitsevä toiminta tuo merkityksellisyyden tunnetta sekä opettajille että oppilaille. Yhdessä toimiminen voimauttaa, tukee yhteisöllisyyttä ja luo tätä kautta hyvinvointia koko koululle.

Katso koulutusten traileri!

 

Hankkeen koulutuskokonaisuudet

Yhden koulutuskokonaisuuden laajuus on 2 op. Se sisältää:

  • ennakkotehtävän
  • lähipäivän (etänä tai kasvokkain)
  • kehittämistehtävän

Tehtävät kannustavat itsenäiseen työskentelyyn ja soveltavaan oppimiseen työpaikalla (koulussa). Lähipäivää varten on pari vaihtoehtoa kutakin koulutuskokonaisuutta kohden. Lähipäivä koostuu asiantuntijaluennoista ja toiminnallisista harjoituksista. Moduulien materiaali kootaan Tunne ilmasto -kurssiksi Ammattilaisen kädenjälki -alustalle.

Pääset mukaan haluamaasi koulutuskokonaisuuteen ilmoittautumalla johonkin kyseisen koulutuskokonaisuuden lähipäivistä. Saat ennakkotehtävän ja lähipäivän osallistumislinkin ilmoittauduttuasi koulutukseen.

Ilmoittautuminen koulutuksiin on auki! Katso koulutusten päivämäärät tästä alta tai koulutuskalenterissamme ».

Hankkeessa tarjotaan seuraavat koulutuskokonaisuudet:

1. Rohkeutta ja kestävän kehityksen läpimurtoja kouluihin

Tämä kurssi antaa eväitä kestävän kehityksen edistämiseen omassa koulussasi tai jopa koko kunnassa. Saat sekä ajattelemisen aihetta että vaihtoehtoja konkreettisiin toimenpiteisiin.

2. Ilmastonmuutos ja tulevaisuuden taidot

Ilmastonmuutos, sen hillitseminen ja siihen sopeutuminen muuttavat yhteiskuntaamme ja työn tekemisen tapoja. Tämä on syytä huomioida koulutuksessa jo nyt. Yhteiskunnassa, jossa tieto karttuu ja uudistuu nopeasti, monet vuorovaikutus- ja vaikuttamistaitojen sekä kriittisen ajattelun kaltaiset taidot nousevat tärkeään asemaan. Koulutuksen tavoitteena on aktiivinen kansalaisuus ja tulevaisuuden työelämätaitojen tukeminen.

3. Opettaja ilmastonmuutoksessa

Kuinka löytää omat voimansa ilmastotoimijana? Miten yhdessä oppilaiden kanssa rakentaa parempaa maailmaa ilman että työmäärä lisääntyy liikaa?

4. Radikaali Toivo – Aktivismi ja vaikuttaminen koulun toimintakulttuurissa

Miten ilmastokasvatus mahtuu yläkoulun arkeen ja rakenteisiin niin, että opettajakuntakin intoutuu ja muutos on mahdollinen?

Tai

5. Toivon retkikunta -draamakasvatuspaja

Koulutus, jossa draamatyöskentelyn avulla käsitellään ilmastonmuutoksen aiheuttamia tunteita ja tavoitellaan aktiivisen toivon tilaa ja toimintaa. Kouluttajana toimii koulutusjohtaja Silja Sarkkinen Syklistä.

Tervetuloa Tunne ilmasto -hankkeen päätöswebinaariin Ympäristökasvatus nyt.

Luvassa mielenkiintoisia asiantuntijoiden puheenvuoroja ja kiinnostavia keskusteluja.

Maksuton webinaari on tarkoitettu opettajille, ympäristökasvattajille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Hankkeen tekijät

Isa Mäkelä, projektipäällikkö
050 367 7855
isa.makela(at)sykli.fi

Aura Piha
Kestävän kehityksen asiantuntija
aura.piha(at)sykli.fi
050 464 2696

Pinja Sipari
Ympäristökasvatuksen asiantuntija
pinja.sipari(at)bmol.fi

Hanketta koordinoi Suomen ympäristöopisto SYKLI. Hankkeessa on mukana Biologian ja Maantieteen Opettajien Liitto BMOL. Hanketta rahoittaa Opetushallitus