Siirry sisältöön

Interaktiivisilla videoilla vihreämpää tulevaisuutta

Syklin koordinoimassa hankkeessa Interactive videos for the greener future (Nordplus, NPAD-2021/10072) kehitettiin interaktiivisia videoita edistämään ympäristöasioiden opetusta ja oppimista.

Videot ovat kasvattaneet suosiotaan oppimisen välineenä ja varsinkin sellaisten oppijoiden keskuudessa, jotka oppivat helpommin katselemalla ja kuuntelemalla. Korona-aikana videoiden merkitys oppimisen välineenä näyttää kasvaneen edelleen.

Monista eduistaan huolimatta videoilla on oppimisen näkökulmasta myös joitakin puutteita. Tavanomaisen ”lineaarisen” videon interaktiivisuus rajoittuu lähinnä videon kelaamiseen eteen tai taaksepäin. Videoiden tarjoama oppimiskokemus voikin pahimmillaan olla suorastaan passivoiva. Tätä puutetta voidaan toki jossain määrin hallita upottamalla videoita erilaisiin oppimisympäristöihin, joissa pyydetään sitten esim. vastaamaan kysymyksiin videon katselun edetessä.

On kuitenkin mahdollista toteuttaa videot myös suoraan interaktiivisina, jolloin esimerkiksi erillisiä www-pohjaisia oppimisympäristöjä ei tarvitse erikseen luoda. Interaktiivisia elementtejä voivat olla vaikka oikein/väärin väitteet, oikeiden vaihtoehtojen valitseminen, samaa tarkoittavien asioiden yhdistely, avoimet kysymykset ja erilaisten kohteiden osoittaminen pysäytetystä kuvasta. Vastauksiin voidaan sitten liittää erilaisia toimintoja, kuten väärästä vastauksessa palaaminen kohtaan, jossa asia on käyty läpi.

Ohjelmistoratkaisuista riippuen interaktiiviset videot mahdollistavat myös oppimiseen liittyvän datan keräämisen, mikä puolestaan mahdollistaa oppimisen analytiikan hyödyntämisen ja sitä kautta niin opettamisen kuin oppimisenkin kehittämisen. Interaktiivisuus on luonnollisesti myös pelillistämisen keskeinen elementti.

Hankekumppanit tulivat Latviasta (Art Smart), Virosta (Tallinn University), Liettuasta (KPSKC) ja Norjasta (HLV). Tulosten laajemman hyödyntämisen näkökulmasta tuotettiin ”Miten” -opas opettajille ja ”how-to” opasvideoita tuli tarjolle YouTubeen. Toukokuussa 2021 alkanut hanke päättyi lokakuussa 2022.

Lue ”Interactive videos for the greener future – why, what and how?” tästä >>

Hankkeen YouTube kanavan voi käydä tilaamassa: https://www.youtube.com/channel/UCvXljt8VmjJIHeYE7b7gfjQ/featured

Hankkeen Facebook ja Instagram kanavat:

Facebook: https://www.facebook.com/interactivevideosproject (@interactivevideosproject)

Instagram: https://www.instagram.com/interactivevideosproject/ (#interactivevideosproject)

Lisätietoja hankkeesta

Ari Laitala
ari.laitala@sykli.fi 
+358505668998