Hae sivuilta

TUNNE ILMASTO -hankkeessa tuetaan opettajien ilmastokyvykkyyttä – 5 eri koulutusta vuonna 2021

[ maanantai 7.9.2020 ]

Ilmastonmuutos alleviivaa kestävyyteen ja toimintakulttuuriin liittyvien muutosten kiireellisyyttä koko yhteiskunnan tasolla. Ilmastoahdistus nostaa päätään niin opettajien kuin oppilaidenkin keskuudessa. Samalla paineet muutoksiin ja konkreettisiin ilmastotekoihin koulujen toimintakulttuurissa ovat kovat. Opettajat kärsivät kroonisesta aikapulasta ja riittämättömyyden tunteesta.

Tiedollisen osaamisen lisäksi opetushenkilöstö tarvitseekin tukea tunnetaitojen käsittelyyn, hyvinvointiin ja jaksamiseen. OPH:n rahoittama, Syklin ja BMOL:n yhdessä toteuttama Tunne ilmasto -hanke etsii ratkaisuja näihin haasteisiin.

Hankkeen tavoitteena on käynnistää ilmastonmuutoksen hillintään tähtääviä konkreettisia muutosprosesseja kasvattajissa ja koulujen toimintakulttuurissa. Ilmastonmuutosta hillitsevä toiminta tuo merkityksellisyyden tunnetta sekä opettajille että oppilaille. Yhdessä toimiminen voimauttaa, tukee yhteisöllisyyttä ja luo tätä kautta hyvinvointia koko koululle.

Katso koulutusten traileri!

 

Hankkeen koulutuskokonaisuudet

Yhden koulutuskokonaisuuden laajuus on 2 op. Se sisältää:

  • ennakkotehtävän
  • lähipäivän (etänä tai kasvokkain)
  • kehittämistehtävän

Tehtävät kannustavat itsenäiseen työskentelyyn ja soveltavaan oppimiseen työpaikalla (koulussa). Lähipäivää varten on viisi vaihtoehtoa kutakin koulutuskokonaisuutta kohden. Lähipäivä koostuu asiantuntijaluennoista ja toiminnallisista harjoituksista. Moduulien materiaali kootaan Tunne ilmasto -kurssiksi Ammattilaisen kädenjälki -alustalle.

Syksyllä 2021 järjestetään kokoava webinaari koulutusten aiheista. Suosittelemme osallistumaan myös webinaariin.

Pääset mukaan haluamaasi koulutuskokonaisuuteen ilmoittautumalla johonkin kyseisen koulutuskokonaisuuden lähipäivistä. Saat ennakkotehtävän ja lähipäivän osallistumislinkin ilmoittauduttuasi koulutukseen.

Hankkeessa tarjotaan seuraavat koulutuskokonaisuudet:

1. Rohkeutta ja kestävän kehityksen läpimurtoja kouluihin

Työpajan tavoitteena on kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden jalkauttaminen osaksi koulujen arkea. Kouluttajana Maria-Riitta Paaso Iin kunnasta sekä SYKLIn kouluttaja.

Kaikki koulutuksen lähipäivät toteutetaan etänä.

Valitse yksi seuraavista lähipäivistä:

2. Ilmastonmuutos ja tulevaisuuden taidot

Tieto uudistuu nopeasti, ja improvisointivalmiuksien ja vuorovaikutuksen kaltaiset taidot nousevat tärkeään asemaan. Koulutuksen tavoitteena on aktiivinen kansalaisuus ja tulevaisuuden työelämätaitojen tukeminen. Kouluttajina ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari BMOL:sta ja kestävän kehityksen asiantuntija Aura Piha SYKLIstä.

Kaikki tämän koulutuskokonaisuuden lähipäivistä toteutetaan etänä.

Valitse yksi seuraavista lähipäivistä:

3. Opettaja ilmastonmuutoksessa

Kuinka löytää omat voimansa ilmastotoimijana? Miten yhdessä oppilaiden kanssa rakentaa parempaa maailmaa ilman että työmäärä lisääntyy liikaa? Kouluttajana Sanni Virtanen Ruusuvuoren koulusta sekä Satu Jovero Syklistä.

Kaikki tämän koulutuskokonaisuuden lähipäivistä toteutetaan etänä.

Valitse yksi seuraavista lähipäivistä:

 

4. Radikaali Toivo – Aktivismi ja vaikuttaminen koulun toimintakulttuurissa – SYKSY 2021

Miten ilmastokasvatus mahtuu yläkoulun arkeen ja rakenteisiin niin, että opettajakuntakin intoutuu ja muutos on mahdollinen? – Case Ruusuvuoren koulu. Kouluttajana Sanni Virtanen Ruusuvuoren koulusta sekä SYKLIn kouluttaja.

5. Toivon retkikunta -draamakasvatuspaja – SYKSY 2021

Koulutus, jossa draamatyöskentelyn avulla käsitellään ilmastonmuutoksen aiheuttamia tunteita ja tavoitellaan aktiivisen toivon tilaa ja toimintaa. Kouluttajana toimii Silja Sarkkinen SYKLIstä.

 

Hankkeen tekijät

Aura Piha, projektipäällikkö
Kestävän kehityksen asiantuntija
aura.piha(at)sykli.fi
050 464 2696

Pinja Sipari
Ympäristökasvatuksen asiantuntija
pinja.sipari(a)bmol.fi

Hanketta koordinoi Suomen ympäristöopisto SYKLI. Hankkeessa on mukana Biologian ja Maantieteen Opettajien Liitto BMOL. Hanketta rahoittaa Opetushallitus