Hae sivuilta

TUNNE ILMASTO -hankkeessa tuetaan opettajien ilmastokyvykkyyttä – 5 eri koulutuskokonaisuutta vuonna 2021

[ maanantai 7.9.2020 ]

Ilmastonmuutos alleviivaa kestävyyteen ja toimintakulttuuriin liittyvien muutosten kiireellisyyttä koko yhteiskunnan tasolla. Ilmastoahdistus nostaa päätään niin opettajien kuin oppilaidenkin keskuudessa. Samalla paineet muutoksiin ja konkreettisiin ilmastotekoihin koulujen toimintakulttuurissa ovat kovat. Opettajat kärsivät kroonisesta aikapulasta ja riittämättömyyden tunteesta.

Tiedollisen osaamisen lisäksi opetushenkilöstö tarvitseekin tukea tunnetaitojen käsittelyyn, hyvinvointiin ja jaksamiseen. OPH:n rahoittama, Syklin ja BMOL:n yhdessä toteuttama Tunne ilmasto -hanke etsii ratkaisuja näihin haasteisiin.

Hankkeen tavoitteena on käynnistää ilmastonmuutoksen hillintään tähtääviä konkreettisia muutosprosesseja kasvattajissa ja koulujen toimintakulttuurissa. Ilmastonmuutosta hillitsevä toiminta tuo merkityksellisyyden tunnetta sekä opettajille että oppilaille. Yhdessä toimiminen voimauttaa, tukee yhteisöllisyyttä ja luo tätä kautta hyvinvointia koko koululle.

Katso koulutusten traileri!

 

Hankkeen koulutuskokonaisuudet

Yhden koulutuskokonaisuuden laajuus on 2 op. Se sisältää:

  • ennakkotehtävän
  • lähipäivän (etänä tai kasvokkain)
  • kehittämistehtävän

Tehtävät kannustavat itsenäiseen työskentelyyn ja soveltavaan oppimiseen työpaikalla (koulussa). Lähipäivää varten on pari vaihtoehtoa kutakin koulutuskokonaisuutta kohden. Lähipäivä koostuu asiantuntijaluennoista ja toiminnallisista harjoituksista. Moduulien materiaali kootaan Tunne ilmasto -kurssiksi Ammattilaisen kädenjälki -alustalle.

Pääset mukaan haluamaasi koulutuskokonaisuuteen ilmoittautumalla johonkin kyseisen koulutuskokonaisuuden lähipäivistä. Saat ennakkotehtävän ja lähipäivän osallistumislinkin ilmoittauduttuasi koulutukseen.

Ilmoittautuminen koulutuksiin on auki! Katso koulutusten päivämäärät tästä alta tai koulutuskalenterissamme ».

Hankkeessa tarjotaan seuraavat koulutuskokonaisuudet:

1. Rohkeutta ja kestävän kehityksen läpimurtoja kouluihin

Työpajan tavoitteena on kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden jalkauttaminen osaksi koulujen arkea. Kouluttajana Maria-Riitta Paaso Iin kunnasta sekä kestävän kehityksen asiantuntija Aura Piha Syklistä.

2. Ilmastonmuutos ja tulevaisuuden taidot

Ilmastonmuutos, sen hillitseminen ja siihen sopeutuminen muuttavat yhteiskuntaamme ja työn tekemisen tapoja. Tämä on syytä huomioida koulutuksessa jo nyt. Yhteiskunnassa, jossa tieto karttuu ja uudistuu nopeasti, monet vuorovaikutus- ja vaikuttamistaitojen sekä kriittisen ajattelun kaltaiset taidot nousevat tärkeään asemaan. Koulutuksen tavoitteena on aktiivinen kansalaisuus ja tulevaisuuden työelämätaitojen tukeminen. Kouluttajina ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari BMOL:sta ja kestävän kehityksen asiantuntija Aura Piha Syklistä.

3. Opettaja ilmastonmuutoksessa

Kuinka löytää omat voimansa ilmastotoimijana? Miten yhdessä oppilaiden kanssa rakentaa parempaa maailmaa ilman että työmäärä lisääntyy liikaa? Kouluttajana Sanni Virtanen Ruusuvuoren koulusta sekä Satu Jovero Syklistä.

4. Radikaali Toivo – Aktivismi ja vaikuttaminen koulun toimintakulttuurissa

Miten ilmastokasvatus mahtuu yläkoulun arkeen ja rakenteisiin niin, että opettajakuntakin intoutuu ja muutos on mahdollinen? – Case Ruusuvuoren koulu. Kouluttajana Sanni Virtanen Ruusuvuoren koulusta sekä kestävän kehityksen asiantuntija Aura Piha Syklistä.

Valitse yksi seuraavista koulutuksista:

5. Toivon retkikunta -draamakasvatuspaja

Koulutus, jossa draamatyöskentelyn avulla käsitellään ilmastonmuutoksen aiheuttamia tunteita ja tavoitellaan aktiivisen toivon tilaa ja toimintaa. Kouluttajina toimivat koulutusjohtaja Silja Sarkkinen ja Isa Mäkelä Syklistä.

Lähipäivät toteutetaan keväällä 2022.

🌐 Opiskele täysin omaan tahtiin verkossa!

Seuraavat kurssit voit opiskella myös oman aikataulusi mukaan Ammattilaisen kädenjälki- verkkokurssialustalla:
Rohkeutta ja kestävän kehityksen läpimurtoja kouluihin »
Ilmastonmuutos ja tulevaisuuden taidot » 
Opettaja ilmastomuutoksessa » 

Hankkeen tekijät

Isa Mäkelä, projektipäällikkö
050 367 7855
isa.makela(at)sykli.fi

Aura Piha
Kestävän kehityksen asiantuntija
aura.piha(at)sykli.fi
050 464 2696

Pinja Sipari
Ympäristökasvatuksen asiantuntija
pinja.sipari(at)bmol.fi

Hanketta koordinoi Suomen ympäristöopisto SYKLI. Hankkeessa on mukana Biologian ja Maantieteen Opettajien Liitto BMOL. Hanketta rahoittaa Opetushallitus