Siirry sisältöön

701120 Jätehuollon turvallisuuden kehittäminen, verkkokoulutus

Tehokkaan kiertotalouden takaamiseksi jätehuollon prosessien toimivuus ja turvallisuus ovat avainasemassa. Erityisesti korostuvat jätteiden käsittelyprosessien palo- ja työturvallisuus sekä kyber- ja ympäristöturvallisuus.

Kiertotalouden myötä kierrätettävien materiaalivirtojen määrät kasvavat, mikä tarkoittaa uusia käsittelylaitoksia, lisää materiaalivirtoihin kytkeytyvää logistiikkaa ja tarkempaa syntypaikkalajittelua. Lisääntyvät materiaalivirrat lisäävät myös riskiä, että paloherkät materiaalit sekoittuvat tahattomasti muihin jätevirtoihin. Puutteellisen ohjeistuksen tai toimimattomien prosessien vuoksi tulipalot jäteasemilla ja käsittelylaitoksissa ovat melko yleisiä. Myös jätteiden keräykseen ja kuljetukseen liittyy erilaisia riskejä.

Kierrätysalan toimijat ovat havainneet puutteita jäte- ja materiaalivirtojen turvallisuudessa eri vaiheissa toimijaketjua. Alalla on kuitenkin vahvaa osaamista materiaalien turvalliseen käsittelyyn sekä palo-, kyber-, ympäristö- ja työturvallisuuden kehittämiseen ja myös EU-tasolla on kehitetty hyviä käytäntöjä. Tämä osaaminen tulee tunnistaa, koota ja muokata parhaiksi käytännöiksi, jotta alan toimintatavat kehittyvät.

Tämä koulutus vastaa näihin haasteisiin ja sen tavoitteena on edistää jätealan turvallisia käytäntöjä. Jätehuollon turvalliset prosesstit ovat tärkeitä, koska ne suojaavat henkilöstöä, ehkäisevät ympäristövahinkoja ja varmistavat lainsäädännön noudattamisen. Turvalliset prosessit myös vähentävät kustannuksia, ja edistävät kiertotalouden toteutumista. Koulutus edistää jätehuollon turvallisuutta keräyksen ja käsittelyn eri vaiheissa.

Kenelle koulutus sopii? 

  1. Jätehuollon ketjun eri vaiheissa toimivat henkilöt, jotka vastaavat jätehuollon operatiivisista toiminnoista, kuten jätteiden lajittelusta, keräilystä, kuljetuksista, käsittelystä ja kierrätyslaitosten toiminnasta.
  2. Kaupan alan henkilöstö (kaupat ottavat vastaan akkuja ja paristoja)
  3. Henkilöt, jotka vastaavat työpaikkojen turvallisuudesta ja työsuojelusta
  4. Kiinteistöjen jätehuollosta vastaavat henkilöt (ml. vaarallisten jätteiden varastoinnistavastaavat)

Koulutuksen kesto: 

Koulutuksen voi suorittaa omaan tahtiin oman aikataulun mukaisesti aikavälillä 31.3.25-18.2.2026.

Koulutuksen sisältö: 

Koulutus koostuu moduuleista, joista opiskelija valitsee itselleen soveltuvimmat. 

Koulutus jakautuu seuraaviin moduuleihin:

Jätehuollon paloturvallisuus 10 osp

Osio pitää sisällään paloturvallisuuden koulutussisällöt käsittelyketjun eri vaiheille (lajittelu ja keräys, kuljetukset, jätteiden käsittelylaitokset, jätteenpolttolaitokset).
Käsiteltäviä teemoja ovat esimerkiksi:

Paloturvallisuuden perusteet:

  • kriittisimmät materiaalit (akut, paristot, itsesyttyvät materiaalit jne), niiden lajittelu ja tunnistaminen
  • turvallinen varastointi
  • turvalliset käsittelyprosessit
  • Paloturvallisuuden kehittäminen ja valvonta
  • Valvontajärjestelmät, palonilmaisimet ja muut paloturvallisuutta tukevat järjestelmät
  • Hätätilanteisiin varautuminen ja toimiminen hätätilanteissa
Kyberturvallisuus jätehuollossa, 5 osp
  • tietojärjestelmien turvallisuus
  • tietovuodot
  • henkilöstön tietoturvatietoisuus
Työturvallisuus, 5 osp
  • kemialliset, biologiset ja fyysiset riskit
Ympäristöturvallisuus, 5 osp
  • päästöt ilmaan, maaperään ja vesistöihin – näiden ennaltaehkäisy

Koulutuksen hinta: 

jotpa-logo.png

Koulutus on osallistujille maksuton.

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama (JOTPA). Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Koulutukseen ilmoittautuminen

Koulutukseen voit ilmoittautua alla olevasta painikkeesta. HUOMIO! Merkitse lomakkeella koulutuksen nimeksi: ”701120 Jätealan turvallisuuden kehittäminen”.

Huomaathan, että et voi osallistua JOTPA-koulutukseen, jos opiskelet tutkintoon johtavassa koulutuksessa, kuten ammatti- tai erikoisammattitutkintoon valmistavassa koulutuksessa.

Lisätietoja koulutuksesta:

Maria Törn

kouluttaja, ympäristöhuolto

Taru Uotila

koulutusjohtaja, kiertotalous

Anita Korvenoja

kouluttaja/ asiantuntija, laatu- ja vastuullisuusosaaminen