Siirry sisältöön

Edistäjät-hanke tukee ammatillisia oppilaitoksia kestävän elämäntavan edistämisessä

Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden kaventuminen ja luonnonvarojen ylikulutus pakottavat tarkastelemaan elämäntapojamme uusin silmin. Kestävä kehitys on yksi elinikäisistä avaintaidoista, joihin ammatillinen koulutus tähtää. Tulevaisuudessa kestävän kehityksen ymmärrystä ja taitoja tarvitaan kaikissa työtehtävissä ja ammateissa.

Edistäjät -hanke tukee ammatillisia oppilaitoksia ja ammatillisia opettajia yhä keskeisemmässä roolissa kestävän elämäntavan edistäjinä ja kestävän tulevaisuuden rakentajina. Hanke järjestää koulutuksia niin oppilaitoksen johdolle, opettajille kuin muullekin henkilökunnalle kestävän elämäntavan mukaisen toimintakulttuurin vakiinnuttamiseksi osaksi oppilaitoksen toimintaa.

Koulutukset toteutetaan pääosin verkkovälitteisesti. Koulutuskokonaisuudesta muodostuva verkkokurssi on myös hankkeen jälkeen ammatillisen koulutuksen henkilöstön käytössä.

Edistäjät-koulutukset ovat osallistujille maksutonta. Koulutukset rahoittaa Opetushallitus osana Kestävän elämäntavan vahvistaminen -täydennyskoulutushankkeita ja ne toteuttaa Suomen ympäristöopisto Sykli yhteistyössä Omnian ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän kanssa.

Koulutukset alkavat syksyllä 2020 ja jatkuvat syksylle 2021 asti.

Edistäjät toteuttaa seuraavat koulutukset:

Oppilaitosten vastuulliset tulevaisuuspolut – Valmennus oppilaitosjohdolle, keskijohdolle ja kestävän kehityksen edistäjille

Miten ammatillinen oppilaitos voi omassa toiminnassaan toimia kestävää elämäntapaa ja tulevaisuutta edistäen? Vastuulliset tulevaisuuspolut -valmennus antaa oppilaitokselle eväät uudistaa strategiansa tukemaan kestävää kehitystä luomalla kestävyyden edistämiselle indikaattorit. Koulutus koostuu alku- ja lopputapaamisista ja oppilaitoskohtaisista klinikoista, jotka auttavat luomaan askelmerkit kestävään tulevaisuuteen. Koulutus syksyllä 2020 ja keväällä 2021.

Johdanto kestävään tulevaisuuteen ammatillisille opettajille

Mitä ammatillisen opettajan tulee tietää kestävästä elämäntavasta ja kestävän kehityksen edistämisestä? Miten varmistaa, että omat opiskelijat saavat tarvittavat taidot rakentaakseen kestävää tulevaisuutta?

Ammatillisille opettajille suunnatut kestävän kehityksen -verkko-opinnot toteutetaan syksyllä 2020, keväällä 2021 ja syksyllä 2021. Koulutuksessa ammatilliset opettajat perehtyvät kestävän kehityksen ulottuvuuksiin ja kestävän tulevaisuuden indikaattoreihin ammatillisille opettajille räätälöiden verkkokurssin ja opiskelua tukevien webinaarien kautta.

Kohti kestävää ammattitaitoa – Osaamislupaustyöpajat opettajille ja koulutuksen suunnittelijoille

Miten siirtymä kestävään yhteiskuntarakenteeseen muuttaa osaamisvaatimuksia ja arjen työskentelyä oman alan eri työtehtävissä? Osaamislupaustyöpajassa perehdyt ohjatusti oman alan muutoksen ja muodostat konkreettisia opetusta ohjaavia osaamislupauksia, jotka muuttavat alan toimintatapoja kestävämmäksi.

Osaamislupaustyöpajat tuodaan oppilaitoksellenne teille sopivana ajankohtana. Kysy lisää ja tilaa osaamislupaustyöpaja: terhi.yli-pirila@sykli.fi tai soita Terhille: 050 339 0382

Vastuullisuusviestintä oppilaitoksessa – verkkokoulutus viestijöille, johdolle, kehittäjille, suunnittelijoille ja opettajille

Kestävyydestä viestiminen on olennainen osa kestävän elämäntavan edistämistä. Muutos vaatii viestintää. Koulutuksen neljässä webinaarissa tarkastellaan viestintää sekä toimintaan sitouttamisen että vastuullisuudesta viestimisen näkökulmasta. Myös opettajat tarvitsevat työssään yhä enemmän vastuullisuusviestinätaitoja. Koulutuksen aikana osallistujat rakentavat oppilaitokselle tai omalle toiminnalleen vastuullisuusviestintäsuunnitelman.

Loppuseminaari loppuvuodesta 2021

Miten edistää kestävää elämäntapaa ja rakentaa kestävää tulevaisuutta ammatillisessa koulutuksessa? Seminaari kiteyttää hankkeen opit ja hyvät käytännöt.

Edistäjät -koulutukset ovat osallistujille maksutonta. Koulutukset rahoittaa Opetushallitus osana Kestävän elämäntavan vahvistaminen -täydennyskoulutushankkeita ja ne toteuttaa Suomen ympäristöopisto Sykli yhteistyössä Omnian ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän kanssa.

Tutustu tarkemmin Edistäjät -koulutusvalikoimaan: https://www.kadenjalki.fi/oppilaitokselle/kestavan-elamantavan-edistajat/

Lisätietoa Edistäjistä:

Projektipäällikkö Terhi Yli-Pirilä
terhi.yli-pirila@sykli.fi
050 339 0382