
Tämä raportti on tuotettu osana Digipurku – Digitaaliset ratkaisut rakennusten purkamisessa -hanketta. Sen tavoitteena on esitellä uuden rakentamislain mukaisia vaikutuksia purku-urakoihin erityisesti vähähiilisyyden arvioinnin näkökulmasta. Laki astui voimaan 1.1.2025 ja se sisältää säännöksiä rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljestä, purkumateriaalien hyödyntämisestä ja vähähiilisyysarvioinneista.
Vähähiilisyyden arvioinnista tulee oleellinen näkökulma niissä tilanteissa, joissa purettavan kohteen tilalle rakennetaan uudiskohde. Tällöin purettava kohde luetaan osaksi uudiskohteen elinkaarta. Samalla olemassa olevan kohteen purkutoiminnot nivoutuvat laskennallisesti osaksi uudiskohteeseen liittyvää vähähiilisyyden arviointia.
Raportti esittää toimenpiteitä, joilla purkamisen ja rakentamisen ilmastovaikutuksia voidaan vähentää. Purkumateriaalien tehokas hyödyntäminen ja kierrätyksen lisääminen ovat keskeisiä tavoitteita. Uuden rakentamislain mukanaan tuomat vaatimukset ja digitalisaation hyödyntäminen voivat tehostaa prosesseja ja edistää vähähiilistä rakentamista Suomessa.
Raportin keskeiset teemat
1. Vähähiilisyys ja purkaminen
Rakennusten hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki arvioidaan koko elinkaaren ajalta. Erityisesti purettavien rakennusten materiaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat avainasemassa hiilipäästöjen vähentämisessä.
2. Purkuluvat ja materiaalikartoitus
Uuden lain mukaan purkulupa edellyttää aiempaa tarkempia selvityksiä purkujätteestä ja rakennusosien uudelleenkäyttömahdollisuuksista. Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys on keskeinen osa lupaprosessia.
3. Kierrätyspotentiaalin tunnistaminen
Purkuvaiheessa on tärkeää dokumentoida rakennusmateriaalien ja -osien hyödyntämiskelpoisuus, jotta niiden uudelleenkäyttö voidaan mahdollistaa uudisrakentamisessa.
4. Digitalisaation hyödyntäminen
Digitaaliset ratkaisut, kuten BIM-mallinnus, tukevat purkukohteiden dokumentointia ja edistävät tiedonjakamista eri toimijoiden välillä.
Kysy lisää
