Siirry sisältöön

Hyvinvointia luonnosta -materiaalit

Kädet, joilla on vihreät, sydänmuotoiset lehdet.

Hyvinvointia luonnosta -ohjaajan opas 
Opas luontoretkelle varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen opetukseen. Oppaasta löytyy johdatus planetaarisen hyvinvoinnin käsitteeseen, tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja luonnossa tehtäviä harjoituksia tukemaan psyykkistä, fyysisistä ja sosiaalisista hyvinvointia.  

Opas on osa Kohti ympäristövastuullista oppimisyhteisöä -hanketta (2022-2023). Hanke on toteutettu Opetushallituksen tuella. Materiaalin ovat laatineet Metsähallituksen luontopalvelut/Haltia, Suomen ympäristöopisto SYKLI ja WWF Suomi. 

Tutustu Hyvinvointia luonnosta -ohjaajan oppaaseen (FI)
Tutustu Hyvinvointia luonnosta -ohjaajan oppaaseen (SV)


Luonnon vaikutukset oppimiseen ja hyvinvointiin -opettajan kortit 

Korteissa on kuvattu luontoympäristön vaikutuksia hyvinvointiin ja oppimiseen. Voit käyttää kortteja keskusteluapuna työyhteisön perehdyttämisessä tai aiheen opettamisessa haluamallesi kohderyhmälle. Kortit on tarkoitettu erityisesti kasvatusalan ammattilaisille tai aihetta opiskeleville. 

Kortit ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen ympäristöopisto SYKLI ja Metsähallituksen luontopalvelut/Haltia. 

Tutustu Luonnon vaikutukset oppimiseen ja hyvinvointiin -kortteihin!
Tutustu Luonnon vaikutukset oppimiseen ja hyvinvointiin -kortteihin! (SV)


Luonnosta hyvinvointia -oppilaan kortit 

Korttien kohderyhmä on peruskoulun oppilaat, mutta ne ovat sovellettavissa myös muille kohderyhmille. Kortteja voi käyttää yksittäisten luontoharjoitteiden tai luontoretken hyvinvointi- ja oppimisvaikutusten reflektointiin. 

Kortit ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen ympäristöopisto SYKLI ja Metsähallituksen luontopalvelut/Haltia. 

Tutustu Luonnosta hyvinvointia -kortteihin!
Tutustu Luonnosta hyvinvointia -kortteihin! (SV)


Luonnossa hyvinvointia ja oppimista vahvistamassa -video 

Luennolla Metsähallituksen Luontopalveluiden luontokasvatuksen erityisasiantuntija Elina Pilke ja Suomen ympäristöopisto SYKLIn ympäristökasvatuksen kouluttaja Anna Haukka johdattavat luonnosta saatavien hyvinvointivaikutusten ymmärtämisen pariin. Pisin luento-osuus on Helsingin yliopiston professori Minna Huotilaisella, joka syventää osaamista siitä, millä tavoin luontoympäristössä oppiminen vaikuttaa erityisesti aivojen hyvinvointiin ja sen kautta oppimiseen. 

Luento on osa Kohti ympäristövastuullista oppimisyhteisöä -hanketta (2022-2023). Hanke on toteutettu Opetushallituksen tuella. 

Lisämateriaali luennolle on Hyvinvointia luonnosta -repussa Mappa.fi -materiaalipankissa.