Siirry sisältöön

Kuka ottaisi hoitaakseen vähähiilisen kiinteistönpidon?

Julkaistu: 15.9.2021

Ari Laitala

Kiinteistönpito on kiinteistön asianmukaisesta kunnosta ja käytettävyydestä huolehtimista. Vähitellen sen pitäisi tapahtua hiilineutraalisti, kuten kaiken muunkin.

Kiinteistöt – ja sitä myöten kiinteistönpitokin – ovat oleellinen osa Suomen vähähiilisyyspyrkimystä. Vähähiilisen rakentamisen sääntely on tällä tietoa tulossa voimaan viimeistään 2024.  Kivihiilen polttaminen loppuu viimeistään 2029 ja todennäköisesti jo aiemmin.

Edessä näyttää olevan fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian railakas hinnannousu, josta HELENin ilmoittama kaukolämmön 30 % hinnannousu seuraavalle hintakaudelle näyttäisi olevan vasta esimakua.

Tarjolla liiketoimintamahdollisuus

Toimitilapuolella, liike- ja sijoituskiinteistöjen maailmassa, on piakkoin suurta tarvetta kiinteistökohtaisille hiilijalanjälkilaskelmille.

Tiedon tarvitsijoita ovat ennen kaikkea vuokralaiset, joilla on koko ajan kasvavaa tarvetta laskea oma hiilijalanjälkensä. Lukuisissa tapauksissa oleellinen osa laskelmaa on organisaation toimitilaratkaisun hiilijalanjälki.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa samassa kohteessa olevat toimijat yrittävät tahoillaan selvittää osuuttaan kiinteistön hiilijalanjäljestä. Tämä tieto voisi toisaalta olla helposti ja jopa kuukausittain saatavilla, kohtuullisin kustannuksin keskitetysti tuotettuna.

Voisivatko esimerkiksi isännöintitoimialan kasvuhakuiset toimijat ottaa tästä kehityksestä koppia? Ainakin ensiksi ehtivän strategisia etuja olisi tarjolla.

Laskelmat osaksi palvelusopimuksia

Yhteenvetona voidaan todeta, että vähähiilinen kiinteistönpito ei välttämättä poikkea paljoakaan tavanomaisesta kiinteistönpidosta. Pyrkimys vähähiilisyyteen näkyy esimerkiksi kiinteistönhoidon palvelusopimuksia hankittaessa. Asiakkailleen se tuottaa lisäarvoa tarjoten informaatiota hiilijalanjäljen laskentaan liittyen, auttaen näitä samalla toimimaan entistä vastuullisemmin.

Kiinteistönpidon tulevaisuus näyttääkin olevan vähähiilinen – ja vähähiilisten toimijoiden.

Ari Laitala

Kirjoittaja on Syklin energiatehokkuuden asiantuntija

 

Lisätietoa Syklin vähähiilisyyskoulutuksista:

Organisaation vähähiilisyyden asiantuntija, erikoisammattitutkinto

Organisaation vähähiilisyyden asiantuntija, työvoimakoulutus

Viimeisimmät blogikirjoitukset