Siirry sisältöön

Kanta-Hämeen rakennetun ympäristön sopeutuminen ilmastonmuutokseen (ILMARA)

Ilmastonmuutos vaikuttaa ilmastoomme ja aiheuttaa muutoksia sääilmiöihin, kuten talvien leudontumista, hellejaksojen lisääntymistä, rankkasateita ja lämpötilan nopeita vaihteluita. Nämä muutokset aiheuttavat lisääntynyttä säärasitusta rakennuksille ja haasteita lämmityksen ja viilennyksen energiatehokkaaseen toteuttamiseen.

Hankkeen päätavoite on löytää ratkaisuja, jotka vahvistavat Kanta-Hämeen rakennetun ympäristön ilmastoresilienssiä, tukevat rakennettuun ympäristöön liittyvää riskien hallintaa ja luovat niitä torjuvia ratkaisuja yhdessä eri toimijoiden kanssa. Myös kiinteistönhoidon näkökulma on huomioitu hankkeessa ja erityisesti Syklin osatoteutuksessa.

Hanke keskittyy erityisesti energiaan, rakennusmateriaaleihin ja kaupunkirakenteeseen liittyviin ratkaisuihin. ILMARA-hanke hyödyntää HAMKin ja Syklin tutkimus- ja kehitysosaamista sekä tutkimusinfrastruktuureja luonnonvarojen kulutuksen hillinnässä ja kiertotalouden ratkaisujen kehittämisessä, pyrkien vähentämään päästöjä ja jätettä sekä ehkäisemään luontokatoa luontopohjaisten ratkaisujen avulla​.

Hankkeen kesto on 04/2023 – 10/2025

(Syklin osuus 09/2023 – 09/2025)

Yhteystiedot

Ari Laitala

Ari Laitala

asiantuntija, yhteistyö & kehittäminen