Siirry sisältöön

”Vihreä siirtymä on iso osa nykypäivää, tulevaisuutta ja tulee koskettamaan meitä jokaista”

 

Anna Taskinen osallistui Syklin Vihreän siirtymän projektiasiantuntija -KEKO-koulutukseen, joka tarjoaa sisällöllistä lisäkoulutusta kestävästä kehityksestä ja vihreän siirtymän eri teemoista. KEKO-koulutuksen tavoitteena on työllistyminen yhteistyöyritykseen työjakson päätteeksi. Annalle tarttui mukaan laaja-alainen tietämys vihreästä siirtymästä ja työpaikka ympäristöasiantuntijana AFRY Finland Oy:ssa. Lue Annan innostava opiskelijatarina alta!

Kuka olet ja mistä tulet?
Olen Anna Taskinen, energinen ja helposti uusista asioista innostuva ympäristöalan osaaja. Alun perin olen lähtöisin Pohjois-Savosta, mutta nykyisin asustelen Oulussa. Oulu houkutteli aikanaan opiskelemaan ja sittemmin uudestaan kesällä 2021. 

Minkälainen koulutustausta ja minkälaista aiempaa kokemusta sinulla on työelämästä?
Lukion jälkeen suuntasin suoraan Oulun yliopistoon opiskelemaan biologiaa. Noin viisi vuotta myöhemmin, joulukuussa 2017, sitten valmistuin filosofian maisteriksi ekologia pääaineenani. Opiskeluaikana kiinnostuin myös museologiasta ja olin kesätöissä luonnontieteellisessä museossa. Samasta paikkaa poiki sitten ensimmäinen varsinainen työpaikkani valmistumisen jälkeen. Tästä käynnistyi lähes viiden vuoden mittainen ketjureaktio, jonka aikana työskentelin kolmessa eri museossa kolmella eri paikkakunnalla koko ajan laajuudeltaan suuremmissa projekteissa. Viimeisimpänä toimin projektipäällikkönä lähes miljoonaluokan näyttelyprojektissa.

Miksi päätit hakea Syklin KEKO-koulutukseen ja mistä sait tiedon koulutuksesta?
Vajaa kaksi viikkoa viimeisimmän määräaikaisuuteni päättymisestä museokentällä, sain puhelun TE-toimistolta. He mainitsivat ohimennen, että tällainen koulutus olisi alkamassa alkusyksystä. Tutustuin koulutukseen ja innostuin hakemaan paikkaa. Ajattelin, että tässä on mahdollisuus lähteä kokeilemaan jotain täysin uutta ja ikään kuin ”perinteisempiä biologin töitä”, joita en ollut loppupeleissä juuri tehnyt. Olin ollut myös aina kiinnostunut kestävästä kehityksestä ja halusin oppia lisää vihreästä siirtymästä.

Minkälainen koulutusryhmä oli?
Koulutusryhmäämme kuului 10 henkilöä, joista tosin yksi työllistyi jo kesken koulutuksen. Jokaisella oli omat vahvuuteensa, joillakin oli vuosikymmenien työkokemus, toisilla vain muutaman vuoden. Oli asiantuntijoita aina insinööreistä ja agrologeista markkinoinnin asiantuntijoihin. Erilaisista taustoista huolimatta ryhmässämme vallitsi hyvä yhteishenki, keskustelu oli vilkasta ja kaikki sai äänensä kuuluviin. Haikea fiilis oli viimeisenä koulutuspäivänä!

Minkälaisia opetuspäivät olivat?
Kaksi ensimmäistä koulutuspäivää järjestettiin livenä Oulussa. Sen jälkeen opetuspäivät oli järjestetty verkossa Teams:sin välityksellä. Päivät olivat monipuolisia, ohjelma vaihteli aina kouluttajan mukaan. Käsiteltäviä teemoja oli paljon, aiheita oli aina kestävästä kehityksestä ja kiertotaloudesta energiatehokkuuteen ja tekoälyyn. Oli vuorovaikutteista luennointia ja monipuolisia ryhmätehtäviä. Joskus päiviin liittyi pieniä ennakkotehtäviä. Päivät starttasivat yhdeksältä ja pitivät sisällään tunnin ruokatauon sekä pienempiä taukoja. Näin pitkät Teams-päivätkin sujuivat sukkelaan.

Oliko jotain sellaista, mitä et osannut etukäteen ennakoida koulutuksen aikana?
Koulutukseen hyväksymisen jälkeen saimme käteen koulutuskalenterin, sen monipuolisuus oli positiivinen yllätys! 

Miten työjaksopaikassa sinut otettiin vastaan?
Suoritin työjaksoni AFRY Finland Oy:lla, joka on Pohjoismaiden suurin kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys. Kaikki ottivat minut työjaksopaikalla hyvin vastaan, olivat ystävällisiä ja pääsin heti mukaan yhteisiin juttuihin. AFRY:lla on myös mukava toimintakulttuuri, että kaikki pitävät tauot yhtä aikaa, mikä on ollut mainio tilaisuus tutustua työkavereihin ja verkostoitua.

Minkälaisia tehtäviä teit yrityksessä koulutuksen aikana?
Pääsin osallistumaan AFRY:lla monipuolisesti erilaisiin projekteihin ympäristöasiantuntijana. Olin mukana useissa ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -projekteissa erilaisissa rooleissa. Pääsin tekemään varsinaista vaikutusten arviointia, koordinoimaan, tekemään asukaskyselyiden tulosten raportointia, paikkatietokartoitusta jne. Hankkeet koskivat pääasiassa tuuli- ja aurinkovoimaa sekä niiden sähkönsiirtoon liittyviä voimajohtoja. Lisäksi tein muutamia suppeampia ympäristöselvityksiä voimajohtohankkeisiin liittyen sekä useita vesistötarkkailu- ja kasvillisuusseurantaraportteja. Pääsin myös aloittamaan uusien ja saavutettavien YVA-raporttipohjien suunnittelun AFRY:lle. 

Miten mentorointi kohdallasi sujui?
AFRY toimii Suomessa noin 30 paikkakunnalla ja sitä myöten tiimitkin koostuvat asiantuntijoista, jotka asuvat eri puolilla Suomea. Teams on kovalla käytöllä. Oma nimetty mentorini työskenteli Etelä-Suomessa ja loppupeleissä osallistuin enemmän muiden projektipäälliköiden projekteihin. Mentorointi tapahtuikin sitä kautta sitten muiden toimesta. Sain aina riittävästi ohjeistusta ja tukea silloin kuin sille oli tarvetta. Kaikki ovat olleet aina valmiita auttamaan.

Toteutuivatko omat tavoitteesi koulutuksesta kohdallasi?
Tavoitteenani oli saada laaja-alainen näkemys ja tietopaketti vihreästä siirtymästä sekä nähdä millaista biologin työ konsulttimaailmassa on. Tietenkin tähtäimessä oli myös työllistyminen yhteistyöyritykseen. Kaikki tavoitteet toteutuivat ja pääsen jatkamaan AFRY:lla ympäristöasiantuntijana. Työtehtäväni jatkuvat samankaltaisina, mutta pääsen varmaan jo ensi kesänä kokeilemaan myös maastossa suoritettavia luontoselvityksiä.

Minkä neuvon annat koulutukseen hakeutuvalle?
Kannustan ehdottomasti kaikkia koulutuksesta kiinnostuneita hakemaan mukaan, olipa koulutus tai aiempi työtausta mikä tahansa. Vihreä siirtymä on iso osa nykypäivää, tulevaisuutta ja tulee koskettamaan meitä jokaista. Osaajille on varmasti kysyntää ja koulutukseen kuuluva työjakso antaa jo oivan mahdollisuuden pistää jalkaa oven väliin. Työjaksopaikkoja hakiessa kannattaa tarkastella yrityksiä laaja-alaisesti ja hyödyntää kaikkia kontakteja. LinkedIn on erinomainen paikka tarkastella ketä kyseisessä yrityksessä onkaan töissä.