Rekrytointi työvoimakoulutuksen kautta kannatti itäsuomalaisessa bio- ja kiertotalouden asiantuntijayritys Apila Groupissa, sillä yritys sai uuden osaajan Syklin selkeän koulutuskonseptin ansiosta.
Kehitysjohtaja Kirsi Mononen ryhtyi mentoriksi, kun Projektit ja kestävä kehitys -F.E.C-ohjelmassa opiskellut Maarit Leppänen (MMM) aloitti yrityksessä työssäoppimisjaksolla. Kumpikin osapuoli saavutti tavoitteensa, kun koulutusohjelma päättyi onnistuneeseen rekrytointiin.
F.E.C-ohjelma (Further Educated With Companies) onkin yrityksille tehokas tapa rekrytoida uutta osaamista ja työnhakijoille usein onnistunut keino löytää suunta uudelle uralle. Koulutus on suunnattu korkeakoulutetuille työnhakijoille, joilla on aikaisempaa kokemusta ympäristöalan tehtävistä.
Mentori Kirsi Mononen: ”Syklin koulutus on selkeästi konseptoitu työnantajan näkökulmasta”
Monen tekijän summa vaikutti siihen, että Apila group lähti mukaan Syklin koulutukseen.
”Siihen vaikutti motivoitunut opiskelija, oikea aika ja yrityksen ajankohtaiset tarpeet. Lisäksi Syklin koulutus on tarkoin mietitty ja selkeästi konseptoitu työantajan näkökulmasta.”
Mononen suosittelee muillekin yrityksille mukaan lähtemistä.
”Yritys pääsee mukaan kohtuullisella taloudellisella panoksella. Aikataulut, työaika, yhteistyösopimukset sekä työnjako opiskelijan, Syklin ja työnantajan kesken on mietitty valmiiksi. Lisäksi esimerkiksi opiskelijaa koskevia vakuutuksia on jo sisällytetty Syklin koulutukseen, joten yritykselle ei aiheudu yllättäviä piilokuluja.”
Sopivan pituinen tilaisuus tutustua puolin ja toisin
Tehtäväkokonaisuus kannattaa olla mietittynä etukäteen, kun uusi henkilö aloittaa, Mononen vinkkaa.
”Luonnollisesti yrityksen kannattaa tässäkin koulutuksessa varata aikaa perehdyttämiseen, ohjaukseen ja tapaamisiin kouluttajan kanssa. Kaikkinensa koulutukseen kuuluva työssäoppimisjakso on sopivan pituinen tilaisuus tutustua puolin ja toisin.”
Mentorin rooli oli antoisa
Mentorin roolin Mononen koki antoisaksi. Koulutusohjelman aiheet ja tehtävät toivat uutta tietoa yritykseen, kuten myös mentoroitava.
”Maarit Leppänen on valmistunut eri tieteen alalta ja hänellä on tuoretta osaamista taskussaan. Keskustelumme on antanut minullekin mahdollisuuden oppia uutta!”
Mononen on itse taustaltaan materiaalikemian tohtori. Hän aloitti työt Apila Groupilla nelisen vuotta sitten osa-aikaisena asiantuntijana. Nykyisinä hän vastaa yrityksen tuotteiden myynnistä kehitysjohtajan tehtävien lisäksi.
TKI-palveluita tarjoavan yrityksen päätoimipaikka sijaitsee Kontiolahden Lehmossa, Pohjois-Karjalassa lähellä Joensuuta.
Mentoroitava Maarit Leppänen: ”Saavutin tavoitteeni kaikilla rintamilla”
Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Maarit Leppänen on tyytyväinen, sillä hän saavutti ammatilliset tavoitteensa F.E.C-koulutusohjelmassa.
”Koulutus itsessään antoi jo hurjasti uutta tietoa. Lisäksi koulutuksen puitteissa suoritetut ympäristöturvallisuus- ja työturvallisuuskortit olivat mukava konkreettinen todistus osaamisesta.”
”Syklin yhteyshenkilön avulla löysin mahtavan työjaksopaikan Apila Groupilta, ja pääsin käsiksi mielenkiintoiseen, omia vahvuuksiani hyödyntävään työhön, jossa olen ollut todella tyytyväinen. Koulutuksen päätteeksi työllistyin työjaksopaikkaani, joten saavutin tavoitteeni kaikilla rintamilla.”
”Olen päässyt tekemään todella kiinnostavia juttuja”
Leppänen etsi uutta suuntaa työuralle edellisen määräaikaisen työsuhteen päätyttyä. Samalla hän piti silmiä auki myös kiinnostavien koulutusten varalle.
”Koulutustarjontaa selatessani huomasin Projektit ja kestävä kehitys -koulutuksen. Koulutus kuulosti kiinnostavalta, ja arvelin siitä olevan hyötyä työllistymisen kannalta.”
Leppänen on tehnyt Apila Groupissa viestintätehtäviä sekä asiakasprojekteja.
”Työpäiväni ovat olleet vaihtelevia ja olen päässyt tekemään todella kiinnostavia juttuja, sekä oppimaan uutta työkavereideni asiantuntevalla avustuksella.
Koulutusten sisältö hyödytti työpaikalla
Koronan vuoksi Leppänen ei päässyt tapaamaan koulutusryhmäänsä kasvotusten. Etäjärjestelyt toimivat kuitenkin hyvin niin harjoittelupaikan saamisen kuin koulutuspäivien sisällön näkökulmasta.
”Koulutuspäivien sisältö oli vaihtelevaa ja mielenkiintoista, ja olen päässyt soveltamaan koulutuspäivien antia myös työjaksopaikalla.”
Huikeita tyyppejä vaihtelevilla taustoilla
Yksi koulutuksen anneista oli muiden opiskelijoiden kanssa verkottuminen. Tapaamiset joutuvat kuitenkin odottamaan koronan jälkeistä aikaa.
”Koulutuksessa oli mukana aivan huikeita tyyppejä, vaihtelevilla koulutustaustoilla ja työkokemuksella. Toivottavasti koronan hellitettyä tapaamme vielä joskus, vaikka kahvikupposen äärellä.”
Mitä haluaisit sanoa muille koulutusta miettiville henkilöille?
”Koulutukseen hakeutuminen tietenkin vähän jännitti, mutta koulutuksen sisältö vastaa hyvin työelämän tarpeita. Työjaksopaikalla saa kokemusta ja kontakteja, ja parhaassa tapauksessa yhteistyö jatkuu vielä koulutuksen päätyttyä.”