Siirry sisältöön

Maaseudun sivistysliitossa iloittiin uudesta rekrytoinnista F.E.C-ohjelman kautta

Timo Reko

Maaseudun sivistysliitto rekrytoi uuden osaajan Savo-Karjalan Projektit ja kestävä kehitys F.E.C-koulutusohjelman kautta. Rekrytointiin päättyvä työvoimakoulutus ei ole epätavallista, sillä lähes 80 % Syklin F.E.Cohjelmiin osallistuneista organisaatioista rekrytoi opiskelijan ohjelman päätyttyä.

F.E.C-työvoimakoulutuksissa mukana oleva organisaatio tarjoaa osaajalle työssäoppimispaikan ja saa korkeakoulutetun osaajan työpanoksen noin puolen vuoden ajaksi.

Maaseudun sivistysliitossa arvostettiin erityisesti sitä, että tuleva työnantaja saa perehdyttää opiskelijaa rauhassa. Ympäristö- ja ilmastoasioista vastaava kehittämispäällikkö Timo Reko suosittelee ohjelmaa työnantajan näkökulmasta:

”Saimme perehdyttää opiskelijaa organisaatioomme, tuleviin työtehtäviin ja kehittämistyöhön – kuten hankesuunnitteluun – puolen vuoden ajan. Työjakson aikana opiskelija pystyi tuomaan esiin muuta osaamistaan ja onnistui oikein erinomaisesti liittymään organisaatioomme ja tekemään yhteistyötä yhteistyökumppaniemme kanssa.”

Voitteko suositella koulutukseen lähtemistä muille yrityksille?

”Kyllä, ehdottomasti. Työjakso on sopivan pitkä, jolloin osallistuja pystyy tuomaan esiin omat osaamiset ja koulutuksen tuomat uudet osaamiset”, Reko jatkaa.

Lisää kiertotalouden näkökulmia

Työssäoppimisen lisäksi ohjelmaan sisältyy Syklin toteuttamat koulutuspäivät. Koulutusohjelman tuoma uusi osaaminen hyödyttää opiskelijan lisäksi työnantajaa.

”Ainakin yhden hankkeen osalta saimme mukavasti lisää kiertotalouden näkökulmia. Myös osaan omaa tekemistämme otimme kiertotalouden suunnittelua, sen vaikutusten pohdintaa ja sitä, miten asioita käytännössä viedään eteenpäin”, Reko kertoo.

Reko toimi työantajan edustajana opiskelijan mentorina. Työ aloitettiin käytännön töillä ja tapaamisilla, mutta korona ei tehnyt tilannetta helpoksi.

”Koronrajoitusten kiristyessä siirryimme enemmän tapaamisiin verkon kautta. Ehkä paremmin olisin voinut painottaa keskeisiä toimia, selkeyttää ja yksinkertaistaa eri tekemisiä ja työtehtäviä. Muukin työntekijäporukkamme kantoi vastuuta perehdyttämisestä.”

Tehtävä mentorina oli Rekolle kuitenkin mieleinen.

”On myös mentorille antoisaa ohjata eteenpäin pyrkiviä nuoria ja hyvin koulutettuja ihmisiä näiden työuran alussa.”

”Maaseudulla ollaan yhtä huolissaan ilmastonmuutoksesta kuin kaupungeissa”

Timo Reko on itse aloittanut Maaseudun Sivistysliitossa ensimmäisen kerran jo yli 30 vuotta sitten.

”Työni on ollut viimeiset 20 vuotta innostaminen ja kannustaminen. Vuodesta 2001 olen ollut mukana erilaisten hankkeiden suunnittelussa varmaan yli 200 hankkeen osalta, kirjoittamisessa, toteutuksessa, talousvastuussa ja johtamisessa.”

”Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa olemme tehneet reilun 20 vuoden aikana 80 kyläsuunnitelmaa eri kylätoimijoiden kanssa. Pitkän kyläsuunnittelutyöuran jatkumona oivalsimme, että maaseutualueen kylillä ollaan mukana ilmastonmuutoksen seuraamisessa ja siitä ollaan yhtä huolissaan kuin kaupungeissa. Viimeiset viisi vuotta olen vetänyt Maaseudun Sivistysliiton ympäristö- ja ilmastohankkeita toimialueena koko Suomi”, Reko kertoo.

”Omaa osaamistani tällä hetkellä kuvaa eniten yhteistyö eri kumppanien ja toimijoiden kanssa. Myös oman työporukan innostaminen ja eri mahdollisuuksien näkeminen ja oivaltaminen yhteistyössä tekee tästä työstä lähes ruusuilla tanssimista.”

Maaseudun Sivistysliitto (MSL) on vuonna 1952 perustettu valtakunnallinen aikuiskoulutus- ja kulttuurijärjestö. Maaseudun Sivistysliitto pitää yllä opintokeskusta, toteuttaa maaseudun kehittämishankkeita ja järjestää kulttuuritoimintaa.

Lue lisää Syklin työvoimakoulutuksista

Tutustu Maaseudun Sivistysliittoon

 

Viimeisimmät artikkelit