Vietimme jo perinteeksi muodostunutta Ympäristökasvatuksen monet menetelmät -tapahtumaa kauniissa syyssäässä lokakuun alussa. Kolmipäiväinen tapahtuma on Syklin opiskelijoille tarkoitettu lähijakso, jonka aikana osallistujat tutustuvat ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen menetelmiin toiminnallisesti ja saavat eväitä omaan kestävyyskasvattajan työhönsä. Kyseessä on eräänlainen aikuisten leirikoulu, jossa osallistujat pääsevät paitsi oppimaan ja oivaltamaan uutta ympäristö- ja kestävyyskasvatuksesta, myös tutustumaan laajasti kasvatusalalla toimiviin kestävyystyön pioneereihin eri puolilta Suomea. Ihanat puitteet tapahtumalle tarjosi toimi edellisvuosien tapaan Nuorisokeskus Marttinen Virroilla.
”Tämä on ihan oma todellisuutensa”, luonnehti Sataedussa hankepäällikkönä työskentelevä opiskelijamme Pauliina Merikivi. ”Totta kai täällä keskustellaan työasioista ja jaetaan parhaita käytänteitä, mutta silti saa hetkeksi jättää kaiken muun taakse. On ollut ihana pysähtyä.”
Toteutimme suuren osan ohjelmasta ulkona ja luonnossa. Tapahtuman päiväohjelmaan kuului monipuolinen kattaus erilaisia menetelmätyöpajoja, asiantuntijaluento ja Open Space -keskusteluja osallistujien ehdottamista aiheista. Iltaohjelmassa tarjolla oli muun muassa melontaretki illan hämärtyessä, vaijeriliukua yläköysiradalla, ukuleletyöpaja, metsäjoogaa, saunomista, letunpaistoa ja karaokea.
Aiempina vuosina mukana on ollut Syklin ympäristökasvattajaopiskelijoita. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui myös toisen osaamisalamme eli laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen (LYT) opiskelijoita sekä Syklin alumneja eli entisiä ympäristökasvattajaopiskelijoita. Opiskelijat olivat mukana kolme päivää ja alumnit kaksi. LYT-opiskelijat opiskelevat ammatillisen koulutuksen toimijoille suunnatussa ryhmässä ja työskentelevät ammatillisissa oppilaitoksissa, joskaan eivät tyypillisesti opetustehtävissä.
Ohjelma soveltui laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen opiskelijoiden Pauliina Merikiven ja Laura Hahlin mielestä hyvin myös muille kuin kasvattajille. Menetelmiä on heistä helppo soveltaa ammatilliseen koulutukseen. ”Täällä enemmistö on varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta, ja itse edustan ammatillista koulutusta. Kuitenkin meillä on paljon yhteistä”, Pauliina totesi. ”Menetelmiä pystyy varmasti hyödyntämään omassa työssä, esimerkiksi henkilökunnan koulutuksissa ja johdon työpajoissa”, jatkoi Laura.
Alumneilla oli jo aiempaa kokemusta tapahtumasta, sillä he olivat saaneet siihen osallistua omina opiskeluaikoinaan. ”Ensimmäinen Monet menetelmät -kokemus oli niin huikea, että halusin kokea saman uudelleen”, kertoi Anna Saarimaa. ”Sain siitä niin paljon virtaa, että pari viikkoa oikein hyrisin töissä!”
”Nyt kun kaikki ei ole enää niin uutta, on ollut helpompi keskittyä, havainnoida, seurata ja syventyä asioihin kuin ensimmäisellä kerralla”, sanoi toista kertaa mukana ollut Päivi Vannasmaa.
Tapahtumassa noudatimme Syklin turvallisemman tilan ohjeistusta. Päivi Vannasmaa piti hyvänä, että turvallisemman tilan periaatteet esiteltiin heti tapahtuman aluksi – se loi turvallista ja yhteisöllistä tunnelmaa. ”Ihmiset ovat olleet todella avoimia. Tunnelma oli sellainen, että aina on vieressä tilaa ja voi liittyä keskusteluun”.
Tarkoituksena oli mahdollistaa kohtaamisia eri alojen opiskelijoiden kesken, ja palautteen perusteella siinä onnistuimme. Moni esitti toiveen, että laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen opiskelijat sekä alumnit pääsisivät jatkossakin mukaan. ”Jos on kiinnostunut kestävän kehityksen ja ympäristöasioista, niin kyllä täältä taatusti löytää itselleen mieluisaa ohjelmaa ja kivoja kavereita”, vakuutti Kiipula-säätiössä työskentelevä LYT-opiskelija Laura Hahl.