Suomen ympäristöopisto Sykli käynnistää Organisaation vähähiilisyyden asiantuntija -koulutuksen toukokuussa 2021.
Vähähiilisyyskoulutus perehdyttää organisaation hiilijalanjälkeen, sen muodostumiseen, laskentaan ja kustannustehokkaiden päästövähennyspolkujen tunnistamiseen. Koulutukseen osallistuja oppii laatimaan ja tulkitsemaan erilaisia päästövähennyslaskelmia.
Hiilijalanjäljen laskennassa otetaan huomioon materiaalisten resurssien ja energian käyttö, esimerkiksi osana tuotantoprosessia, tilankäyttöä ja liikkumista. Näin ollen päästövähennyspolut ovat samalla osa resurssitehokasta – ja kustannustehokasta toimintatapaa.
”Resurssitehokkuusajattelu avartaa ajattelua samalla laajempaankin ympäristötietoisuuteen, ei pelkästään vähähiilisyyteen”, sanoo koulutuksesta vastaava johtaja Taru Uotila.
Ympäristöalan erikoisammattitutkinto 1,5 vuodessa
Vähähiilisyyskoulutus on osa ammatillisen koulutuksen virallista tutkintojärjestelmää ja koulutuksessa suoritetaan ympäristöalan erikoisammattitutkinto osaamisalana resurssitehokkuus. Koulutuksen kesto on noin puolitoista vuotta, mutta sen voi suorittaa halutessaan jopa vuodessa. Koulutus on käytännönläheistä ja suuri osa opiskelusta tapahtuu organisaatiolle toteutettavan kehitystehtävän muodossa. Näin ollen koulutus vaatii työnantajan vahvan tuen opiskelijan ajankäytölle.
”Käytännössä kyse on siitä, että opiskelija tekee niitä samoja asioita, jotka organisaatiossa tulisivat muutenkin tehtäväksi. Nyt ne tulevat vain tehtyä systemaattisemmin, uutta oivaltaen sekä ryhmän ja opettajien tuella”, Uotila toteaa.
Kuukaudessa on pääsääntöisesti vain yksi lähiopetuspäivä ja sekin toteutetaan ensi vaiheessa verkko-opiskeluna. Ensimmäiset varsinaiset lähiopetuspäivät toteutuvat ehkä vasta loppuvuonna 2021.
Kansainvälisestikin arvioiden ainutlaatuinen koulutus
Koulutuksen valmistelu käynnistyi kesällä 2020 suomalaisen elinkeinoelämän julkaistessa tiekartat vähähiilisiin toimialoihin. Tiekarttoja läpi käytäessä tehtiin havainto, että uutta osaamista tarvitaan.
Koulutus on kansainvälisestikin arvioiden ainutlaatuinen eikä sille ole löydetty suoranaisia esikuvia. Syklin omien opettajien lisäksi koulutuksessa hyödynnetään laajasti myös ulkopuolista asiantuntemusta
Uutisointia seuraamalla on helppo huomata, kuinka muutos on käynnistynyt toden teolla. Toimialojen veturiyritysten johdolla tuotteiden ja palveluiden arvoketjut ja sitä myötä alihankintaverkostojen toiminta muuttuu vähähiiliseksi.
Vauhtia muutokselle antavat myös edelläkävijäyritykset, jotka ovat löytäneet vähähiilisyydestä uusia erottautumiskeinoja ja liiketoimintamahdollisuuksia.
”Myös työpaikkailmoitteluissa on havaittavissa ensimmäisiä konkreettisia merkkejä siitä, kuinka hiilijalanjäljen ja päästövähennyslaskennan ymmärtäminen on tulossa osaamisvaatimuksiin”, toteaa projektipäällikkö Ari Laitala, joka on ollut mukana kehittämässä uutta koulutusta.