
RAKEL-hanke etsii uusia ratkaisuja tyhjillään olevien tai vajaakäyttöisten rakennusten elinkaaren jatkamiseksi ja uudelleenkäytön edistämiseksi. Tavoitteena on hyödyntää olemassa olevia rakennuksia uusin käyttötarkoituksin esimerkiksi asumisen, liiketoiminnan, yhteisökäytön tai opetuksen tarpeisiin. Hanke tukee kuntia, yrityksiä ja muita toimijoita tunnistamaan ja toteuttamaan kestäviä ja kustannustehokkaita ratkaisuja rakennusten säilyttämiseksi.
Hankkeessa kehitetään digitaalisia työkaluja, pilotoidaan konkreettisia käyttökohteita eri puolilla Suomea ja tuotetaan tietoa päätöksenteon tueksi. Erityistä huomiota kiinnitetään kiertotalouteen, ilmastovaikutusten vähentämiseen sekä tilojen sosiaaliseen ja kulttuuriseen arvoon. RAKEL toteutetaan laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.
Hankeaika
5/2025-10/2027
Kohderyhmä
Hankkeen kohderyhmiä ovat julkisen sektorin toimijat, rakennusten omistajat ja haltijat sekä pk-yritykset, kuten kiinteistökehittäjät ja suunnittelijat, jotka edistävät rakennusten elinkaaren jatkamista ja uusiokäyttöä. Välillisiin kohderyhmiin kuuluvat yrittäjät, yhdistykset, käyttäjäyhteisöt ja kuntien asiantuntijat, joille vajaakäyttöiset tilat voivat tarjota uusia käyttömahdollisuuksia. Hanke tarjoaa arvokasta tietoa myös kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja suunnittelun tueksi sekä korkeakouluille ja opiskelijoille, edistäen kiertotalouden ja alojen välistä yhteistyötä.
Hankkeen toteuttamisalue
Hanke on valtakunnallinen
Toteuttajat
Hankkeen päätoteuttaja on Oulun Ammattikorkeakoulu OY
Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
Suomen ympäristöopisto SYKLI Oy
Vaasan ammattikorkeakoulu Oy – Vasa yrkeshögskola Ab
Kouvolan kaupunki
Hankkeen tavoitteet
- Kehittää ja pilotoida kiertotalouden ratkaisuja rakennusten uudelleenkäyttöön ja elinkaaren jatkamiseen.
- Tunnistaa ja edistää vajaakäyttöisten rakennusten uusia käyttötarkoituksia erityisesti sosiaalisesta, kulttuurisesta ja liiketoiminnallisesta näkökulmasta.
- Tukea kuntia ja muita rakennusten omistajia päätöksenteossa sekä tilojen muuntojoustavuudessa ja säilyttämisessä.
- Osallistaa kuntia, asukkaita ja sidosryhmiä yhteiskehittämiseen ja tilojen suunnitteluun.
- Tuottaa konkreettisia esimerkkejä (case-kuvaukset, pilotit) kiertotalouden käytännön toteutuksesta.
- Edistää hiilijalanjäljen pienentämistä ja ilmastokestävyyttä rakennusten käytössä.
- Säilyttää rakennusten kulttuurihistorialliset arvot ja vahvistaa alueidentiteettiä.
- Mahdollistaa uusien toimintojen, palveluiden ja yritysten sijoittumisen rakennuksiin.
- Koota monialainen verkosto tukemaan hankkeen toteutusta ja tulosten leviämistä.
Suomen ympäristöopisto SYKLI vastaa RAKEL-hankkeen työpaketista 2, jossa keskitytään kiinteistöjen teknisiin ja ympäristöön liittyviin selvityksiin. SYKLI tuottaa digitaalisia kaksosia valituista kohderakennuksista, selvittää sisäilmasto-olosuhteita ja niiden kehitystarpeita sekä tekee katselmointeja energiatehokkuuteen ja talotekniikkaan liittyen. Lisäksi SYKLI toteuttaa kohteiden hiilijalanjälkilaskelmat osana hankkeen vähähiilisyyden edistämistä.
Lisätietoja hankkeesta:

Maarit Pihkala
kouluttaja, ympäristö- ja kestävyyskasvatus