Siirry sisältöön

Pöytälaatikosta framille – Touhulan ympäristöohjelma sai uutta puhtia Syklin työpajoista

Lapset juoksevat Touhula-liivit päällä

Ympäristötyö ei pääty sertifikaatin saavuttamiseen. Tämä tiedetään Touhula-päiväkodeissa, jossa haluttiin hyödyntää jo sertifioitua ISO 14001 -ympäristöjärjestelmää entistä vaikuttavammin.

Elina Weckström
Elina Weckström

Tähän tarkoitukseen Touhulan laatu- ja varhaiskasvatusjohtaja Elina Weckström tilasi Sykliltä kolmen työpajan sarjan, jossa päiväkotiketjun laajennettu johtoryhmä pohti, miten järjestelmä tuodaan parhaiten päiväkotien arkeen.

Syklin kouluttaja Minna Myllykoski perehtyi Touhulan ympäristötyöhön ja muokkasi työpajojen sisältöä saamansa datan perusteella. Tuloksena syntyi vilkasta keskustelua ja hyödyllisiä oivalluksia.

”Vahvuutena oli, että koulutus räätälöitiin tarpeisiimme. Suosittelen työpajoja muillekin organisaatioille ehdottomasti”, Weckström sanoo.

Ympäristökasvatuksella suurin vaikuttavuus

Merkittävin työpajoissa syntynyt oivallus liittyi Weckströmin mukaan siihen, että oman toimialan vaikuttavuuteen voi luottaa.

”Suurin vaikuttavuus on ympäristökasvatuksella, jota lasten kanssa tehdään. Tavoitamme laajan joukon: pari tuhatta oman henkilöstön jäsentä, 10 000 lasta sekä heidän perheensä. Lisäksi vaikutamme muihin sidosryhmiin, kuten ruokapalveluihin ja tavarantoimittajiin.”

Ympäristökasvatus näkyy Touhulan pedagogisessa vuosisuunnitelmassa esimerkiksi toiminnallisina menetelminä ja ulkona oppimisena. Lapset halutaan ympäristötyöhön myös mukaan: 5-7-vuotiaat voivat suorittaa Ympäristöseikkailijan diplomin.

”Tavoitteena on, että varhaiskasvatuksesta lähtevä lapsi tietää, miten energiaa säästetään, jätteitä lajitellaan ja luonnossa toimitaan jokamiehen oikeuksien mukaan. Lapsi voi opettaa vaikka vanhempiaan kotona, että lajittelu on tärkeää.”

Varhaiskasvatuksen opettaja Tarja Pantsar Touhula Murrosta Tyrnävältä on suorittanut Syklin ympäristökasvattajan tutkinnon.
Varhaiskasvatuksen opettaja Tarja Pantsar Touhula Murrosta Tyrnävältä on suorittanut Syklin ympäristökasvattajan tutkinnon tänä vuonna.

Yhteinen suunta eri vastuualueille

Toinen oivallus koski sitä, miten paljon yhtymäpintaa löytyy niin sanottujen kovien ja pehmeiden ympäristötavoitteiden edistämiseksi.

”Esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseen voi vaikuttaa tilaus- ja toimitusketjua järkeistämällä sekä lasten kanssa tehtävällä ympäristökasvatuksella. Kun eri toimintojen vastuualueet nivoutuvat yhteen, löytyy yhteinen suunta asioiden edistämiseen”, Weckström toteaa.

Oivallusten avulla tukipalveluiden työntekijät innostuivat soveltamaan ympäristöohjelman tavoitteita vastuualueelleen uudella tavalla.

”Aikaisemmin ympäristöasiat meinasivat jäädä muiden asioiden jalkoihin – työpajojen myötä syntyi yhteinen innostus ja sitoutuminen. Ympäristöasioiden teknisestä suorittamisesta päästiin yhteisössä elävään toimintaan. Pöytälaatikosta framille ja ydintekemiseen”, Weckström hehkuttaa.

”Ympäristöasioita edistetään yhteisön osaamisen kautta”

Lapset tutkivat luontoa metsässä

Weckström uskoo, että parhaiten ympäristöasioita edistetään yhteisön osaamisen kautta. Touhula kannustaa henkilökuntaa hankkimaan lisäosaamista koulutusstipendin avulla.

Muutamat henkilökunnasta ovat suorittaneet ympäristökasvattajan tutkinnon Syklissä, ja noin kymmenen henkilöä suorittaa kyseistä ympäristöalan erikoisammattitutkintoa parhaillaan.

”Ympäristökasvattajat otetaan mukaan Touhulan ympäristöyhteisöön, jonka kautta he voivat edistää ketjun ympäristöasioita. Syksyllä Touhulan ympäristökasvattajat järjestävät koulutuksen koko henkilöstölle.

Omaa ympäristöosaamistaan Weckström aikoo syventää suorittamalla laatu-, ympäristö, ja turvallisuusjohtamisen opinnot Syklissä. Opinnot odottavat kesäloman jälkeen, sillä koulutus alkaa elokuussa 2021.

Lue lisää Syklin laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen koulutuksista

Lue lisää ympäristökasvatuksen koulutuksista

 

Viimeisimmät artikkelit