Siirry sisältöön

Nyt on oikea aika vetää mieluummin tekoälyöverit kuin vajarit!

Julkaistu:16.11.2023

Maarit Pihkala

Hyvä keino oppia uusia asioita on altistua uudelle tiedolle ja menetelmille maksimaalisesti. Tekoälyohjelmien testaileminen ja niiden viihteellinen käyttö on helppoa, mutta lisäarvon saaminen omaan työhön vaatii jo osaamista ja syvällistä oppimista.

Tekoälykeskustelun kuumia perunoita juuri nyt ovat muun muassa tekoälyn etiikka, suurten teknologiayritysten valta-asema, tekoälyn ympäristöjalanjälki ja vaikkapa oppilaitoslisenssit. Keväällä keskusteluissa pyöri mukana vielä ajatus chatGPT:n käytön kieltämisestä. Tälle täyskiellon linjalle maailmassa ovatkin lähteneet mm. Venäjä, Kiina, Pohjois-Korea, Kuuba.  Nämä ovat tärkeitä keskustelunaiheita seurata. Samaan aikaan olisi kuitenkin erittäin tärkeää kehittää päivittäin omaa tekoäly-ymmärrystä ja osaamista. Itse yritän opiskella tekoälyä erilaisissa kanavissa päivittäin vähintään 15 minuuttia.

Näin opit tekoälyn käyttöä tehokkaasti

  • Aseta ChatGPT, Bing ja Bart selaimen suosikkeihin ja lataa sovellukset myös mobiililaitteisiisi. Näin ne ovat helposti saatavilla.
  • Altista itsesi tekoälyn oppimisen virralle. Liity seuraamaan erilaisia opetukseen liittyviä tekoälyryhmiä ja henkilöitä. Muista seurata myös kriittisiä ääniä!
  • Poimi systemaattisesti talteen oman työsi kannalta keskeisiä huomioita ja ideoita. Minä otan ideoista kuvakaappauksia ja lähetän niitä Whatsappilla työpuhelimeeni.
  • Kokeile ja testaa, kokeile ja testaa.
  • Keskustele kollegoiden kanssa ja pidä yllä matalan kynnyksen ”help desk” -palvelua.
  • Jaa ideoita ja omia kokeilujasi työpaikalla matalalla kynnyksellä, ja kannusta kollegoita jakamaan myös omia kokeilujaan.
  • Osallistu tekoälyteemaisiin webinaareihin.
  • Lue tai kuuntele tekoälyteemaisia kirjoja ja blogeja.
  • Valjasta omat työprosessisi mahdollisimman tehokkaasti tekoälyavusteisiksi. Parasta olisi tehdä tätä erilaisissa tiimeissä, joissa tapahtuu oppimisen ristiinpölytystä. Näin opit, mistä saatte lisähyötyä työhönne ja mikä taasen kannattaa karsia pois.
  • Pohdi joka päivä hetki, miten oppiminen muuttuu tekoälykehityksen myötä. Kirjaa ylös plussia ja miinuksia.
  • Reflektoi jatkuvasti oppimaasi, pohdi mikä toimii ja mikä ei. Mitä tämä tarkoittaa pitkässä juoksussa?
  • Älä stressaannu tekoälysuossa, uusia sovelluksia tulee markkinoille satoja viikoittain.
  • Ole armollinen itsellesi, tekoälykehitys on niin nopeaa, että sen vauhdissa pysyminen on vaikeaa ja ihmisten oppimiskyky on rajallista.

Itse suhtaudun tekoälyyn lempeästi. Haluan lähtökohtaisesti keskittyä sen hyvää tuottavaan arvoon. Parhaimmillaan tekoäly voi demokratisoida opetusta, antaen vahvan asiantuntijaäänen opiskelijoille, joilla on paljon ideoita, mutta samaan aikaan vaikkapa kielellisiä oppimisvaikeuksia. ChatGPT:n simulointiominaisuuksien avulla voit sparrata itseäsi esimerkiksi työhaastatteluun, jos sparraajaa ei löydy ystäväpiiristä tai perheestä. Tällä viikolla innostuin erityisesti myös ChatGPT:n kuvanlukuominaisuuksista ja mietin, millaisia mahdollisuuksia ne voisivat tuoda erityisopetukseen.

Living in an era of change! Koulutuksen tehtävä on rakentaa siltaa vanhasta uuteen! 

Maarit Pihkala

Kirjoittaja Maarit Pihkala on Suomen ympäristöopisto Syklin ympäristö- ja kestävyyskasvatustiimin kouluttaja, joka tykkää testata uusia teknologioita työssään niiden eturintamassa.


Lue aiheesta lisää!

Viimeisimmät blogikirjoitukset