Kevätkukat kukkivat, muuttolinnut saapuvat ja puihin puhkeavat lehdet. Luonnossa kevät saapuu kuten muinakin vuosina.
Luontosuhteesta turvaa kriisin keskellä
Luonnonilmiöiden pysyvyys voi luoda turvallisuuden tunteen niin lapselle kuin aikuiselle kriisien keskellä. Luontosuhteen luominen ja voimistaminen voi auttaa selviämään vaikeistakin ajoista. Ympäröivä metsä tai vaikka puronranta saattaa olla pysyvyydellään rauhoittumisen paikka, jossa mieli lepää. Korkeita puunlatvoja tai taivasta katsellessa ymmärtää olevansa osa suurempaa kokonaisuutta, pieni palanen maailman tai aurinkokunnan suuressa mittakaavassa. Omat huolet saattavat tuntua vähäisemmiltä, kun oppii näkemään itsensä osana ympäröivää ekosysteemiä.
Luontosuhteen kehittämisestä puhutaan varhaiskasvatus- ja perusopetussuunnitelmissa. Luontosuhteeseen kuuluu ymmärrys ympäröivästä luonnonympäristöstä ja itsestä osana sitä. On myös hyvä tuntea joitakin lähiympäristön kasvi- ja eläinlajeja, jotta niiden elämää on helpompi seurata. Täten vihreä kasvimassa tai ohi vilahtavat linnut muuttuvat tunnistettaviksi yksilöiksi, joiden seuranta on mielekästä ja mielenkiintoista.
Lähimetsä tutuksi
Kun omassa lähiympäristössä on paikkoja, joissa vierailee säännöllisesti, pystyy seuraamaan vuodenaikojen vaihtumisen tuomaa muutosta. Lähimetsässä keväällä kukkivat sinivuokot, kesällä kasvavat heinäkasvit, syksyllä puista putoaa lehtiä, jotka peittävät maan ja talvella sammalmatto paistaa vihreänä ennen lumen satamista. Vuosien mittaan näitä vaiheita alkaa jo odottaa ja tervehtii ilolla vuodenaikaan liittyvien lajien ilmestymistä.
Ulkoluokasta apua ja hyvinvointia
Luontosuhde on lahja, jonka voimme lapsille antaa. Parhaimmillaan se voimaannuttaa ja tukee lasta hänen henkisessä kasvussaan läpi elämän. Tutkimustenkin mukaan luonnossa kulkeminen vaikuttaa sekä ihmisen henkiseen, että fyysiseen hyvinvointiin.
Säännöllinen ulkoluokkailu lähiluonnossa on avain luontosuhteen syntymiseen sellaisilla lapsilla, jotka eivät vanhempien kanssa kulje luonnossa. Ulkoluokkailun aloittamiseen ja tukemiseen on paljon materiaalia ja koulutusta tarjolla. Listaan alle joitakin vaihtoehtoja. Me, Syklin ympäristökasvattajat, teemme tätä työtä kutsumuksesta täydellä sydämellä ja toivomme voivamme välillisesti auttaa suomalaisten lasten ja nuorten luontosuhteen syntymisessä.
Lahjoita lapselle luontosuhde. Vie heidät ulkoluokkaan oppimaan.
Aulikki Laine
kouluttaja
SYKLI
Linkkejä ulkoluokkailun tueksi:
- Ulkoluokka-sivusto www.ulkoluokka.fi/materiaalit, opettajan opas ulkona opettamiseen, leikki- ja tehtäväideoita ulos, lajikortit opetukseen
- Ympäristökasvatuksen ja ulkona oppimisen koulutukset https://sykli.fi/koulutusalat/ymparistokasvatus/
- Ilo kasvaa ulkona, www.ilokasvaaulkona.fi, tehtäväkortteja ulkotoimintaan varhaiskasvatukseen ja esi-ja alkuopetukseen, retkireppu-sisältöjä, Kevät-aiheisen seminaarin tallenteet