Työelämässä tarvitaan kestävän kehityksen osaamista, digitaitoja ja jatkuvaa oppimista. Näin arvioi Osaamisen ennakointifoorumi (OEF) viime keväänä raportissaan, jossa arvioitiin kestävän kehityksen ymmärryksen olevan nousemassa yhä vahvemmin keskeiseksi kansalaistaidoksi. Kestävä kehitys voidaan nähdä ilmiönä, joka voi merkitykseltään ja tulevaisuuden haasteiltaan jopa ohittaa digitalisaation.
OEF on opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen yhteinen ennakoinnin asiantuntijaelin. OEF:n Osaaminen 2035 -raportissa luotiin kokonaisvaltainen kuva tulevaisuuden osaamisrakenteesta vuoteen 2035. Lähtökohtana olivat osaamistarpeisiin vaikuttavat digitalisaatio ja työn murros. Tulevaisuuden maailmassa myös taloudellisuus ja ekologisuus kehittyvät samassa tahdissa, ja innovaatioissa korostuvat luonnon arvot ja merkitys. Kestävän kehityksen periaatteiden tuntemus nousi esiin erityisesti teollisuustoimialoilla. Kestävän kehityksen ymmärtämisen tulisi raportin mukaan olla perustaito, mutta sen hallinnassa on tällä hetkellä puutteita.
Ammatillinen koulutus rakentamaan kestävää tulevaisuutta
Kestävä kehitys tulisi siksi nähdä kansalaisvalmiutena ja -taitona ja kaikilla aloilla tarvittavana ammattisivistyksenä. Meillä kaikilla tulisi olla mahdollisuus hankkia tietoa, taitoja sekä omaksua arvoja ja asenteita, jotka mahdollistavat osallistumisen kestävään tulevaisuuden luomiseen. Tässä on ammatillisella koulutuksella vahva strateginen rooli kestävän tulevaisuuden edistäjänä.
Mitä sitten ovat kestävyystaidot ja kestävyysosaamien, jolla rakennetaan kestävää tulevaisuutta? Työelämässä kestävyysosaamisen voidaan ajatella koostuvan työprosessiin ja työyhteisössä toimimiseen liittyvistä tiedoista ja taidoista sekä toimintaympäristön tuntemuksesta ja reflektiivisistä taidoista. Se on myös globaaliin ulottuvuuteen ja muutoksen tekemiseen liittyviä taitoja sekä systeemiajattelua.
Miten edistän oman alani kestävyyttä?
Sitra on juuri päivittänyt Megatrendit 2020 -katsauksensa, joka puolestaan luo kokonaiskuvaa siitä, mihin kysymyksiin meidän pitäisi keskittyä tulevina vuosina. Megatrendi on useista ilmiöistä koostuva yleinen kehityssuunta. Katsauksen mukaan keskeisin tulevaisuuteemme vaikuttava tekijä on ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyys: miten vastaamme ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen, resurssien vaihtelevaan saatavuuteen ja jäteongelmaan.
Meistä jokaisen olisi siksi syytä kysyä, mikä on oman ammattialani kytkentä ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuteen tai luonnonvarojen kulutukseen? Kuinka omalla ammattialallani pyritään ratkaisemaan näitä kysymyksiä? Millaisia ovat ammatillinen roolini, mahdollisuuteni ja velvollisuuteni kestävyyden puolesta toimimisessa juuri nyt ja tulevaisuudessa?
Näytä kestävät taitosi – Osallistu videokilpailuun!
Nyt ammatillisilla opiskelijoilla on mahdollisuus paljastaa oman alansa kestävän kehityksen vinkit videokilpailussa. Miten kuljettaja säästää parhaiten polttoainetta tai miten ruokapalvelualan ammattilaiset vähentävät ruokahävikkiä? Millaisia ovat kosmetologien kestävät valinnat? Oli alasi mikä tahansa, kerro vinkkisi lyhyesti videolla ja lähetä työsi Oma kädenjälkeni -videokilpailun sivuille. Kolme parasta sekä yleisön suosikki palkitaan rahapalkinnoilla Taitaja 2020 -kisojen yhteydessä. Voittaja saa peräti 1000 euroa. Kannattaa siis osallistua ja äänestää myös omaa suosikkia!
Pssst! Kilpailuaikaa on jatkettu 31.3. saakka!