Maaliskuu alkoi tänäkin vuonna muovittomuuden merkeissä, mutta kuun edetessä huomio siirtyi pandemian aiheuttamaan poikkeustilaan. Jätehuolto kuuluu yhteiskunnan kriittisiin toimintoihin, ja myös näin poikkeusaikoina sen toimintavarmuus tulee turvata. Nyt neljättä viikkoa kotona etätöissä viettäneenä huomaan jäteautojen vierailevan taloyhtiömme pihassa hyvin säännöllisesti ja astiat tyhjenevät entiseen malliin. Hyvä niin. Mutta mitä onkaan tapahtunut vuodessa muovinkierrätysrintamalla?
Muovinkeräyksen tilanne Suomessa
Kuluttajat ovat ottaneet pakkausmuovien keräyksen hyvin vastaan ja lähteneet muovinkierrätykseen mukaan suurella innolla. Valtakunnallisesti maastamme löytyy nyt jo yli 650 pakkausmuovin ekopistettä, joiden ylläpidosta vastaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI. Myös kierrätysmäärät ovat hienossa kasvussa. Suomen Uusiomuovilta kerrottiin maaliskuussa, että muovia kerättiin viime vuonna 79 % edellisvuotta enemmän ja lisäksi yritysten pakkauskierrätys kasvoi kolmanneksella. Viime syksyn aikana Lassila & Tikanoja otti käyttöön Muovinaattoriksi nimetyn teollisten muovien kierrätyslaitoksen Merikarvialla, ja huhuttiinpa jopa koko Merikarvian nimen muuttamisesta Muovikarviaksi.
Vain muovipakkaukset kierrätykseen
Kotitalouksissa kautta maan on hämmennystä herättänyt kuitenkin se, että pääosin vain muovipakkauksille on järjestetty keräysmahdollisuus. Tämä johtuu tuottajavastuusta, minkä mukaan muovituotteiden pakkaajat, valmistajat ja maahantuojat vastaavat tuotteiden käytöstä poistamisen kustannuksista. Lainsäädännön näkökulmasta joudumme roska-astialla miettimään, onko muovia sisältävä ”tuote” ollut aikaisemmin pakkaus, vai ei. Vain pakkausominaisuuden kriteerit täyttävät kelpaavat kierrätykseen. Skarppaamista tarvitaan myös pakkausten puhtauden osalta, sillä likainen muovi päätyy polttoon.
Pirkanmaalla pilotoidaan
Orivedellä, Pirkanmaan jätehuollon alueella on aloitettu mielenkiintoinen kokeilu, missä pilotoidaan asuinkiinteistöjen muovinkeräystä. Kokeilun aikana kotitaloudet voivat kerätä samoihin astioihin kaikki kertyvät muovit. Mukaan kokeiluun on valittu 100 kiinteistöä, joissa on vähintään viisi asuntoa, ja kokonaisuudessaan kokeilussa on mukana 1200–1300 asukasta. Muut alueen pientaloasukkaat voivat toimittaa muovit keräykseen paikalliselle jäteasemalle.
Oriveden kokeilussa tullaan luomaan eri toimijoiden yhteistyömalli sekä samalla asukkaille helppo ja kätevä toimintatapa kaikkien muovin keräämiselle. Samalla tehdään havaintoja mm. keräyksen ja kuljetuksen erityisvaatimuksista sekä kierrätyksen teknisistä edellytyksistä. Pilotissa arvioidaan myös kierrätystoimijoiden suorituskykyä, materiaalin esikäsittelyä, välivarastointia sekä kierrätyslogistiikkaa. Tätä kannattaa jäädä seuraamaan.
Fortumilla uusia avauksia
Uusiouutiset kirjoitti helmikuun lopulla (28.2.2020) Fortum Waste Solutionsin hankkeesta, missä selvitetään uusia muovien kierrätysmahdollisuuksia. CLIC Innovationin vetämässä 4Recycling-ekosysteemihankkeessa ollaan kiinnostuneita monista uusista muovijakeista, sillä tarkastelussa ovat kuluttajien kovamuoviset käyttötavarat, SER ja romuajoneuvojen muoviosat sekä jopa nestekartonkitölkkien muovipinnoitteet. Suotuisissa oloissa hanke saattaisi johtaa jopa uuden kierrätyslaitospilotin rakentamiseen Suomeen tai muualle Pohjoismaihin!
Kuka brändäisi kierrätysmuovipakkaukset?
Pakkausmuovia kerätään Suomessa nyt ennätysvauhtia ja kierrätysintoa vastaamaan tarvittaisiinkin toinen Riihimäen laitosta vastaava muovijalostamo.
Muovia on kerätty viime vuonna jo enemmän, kuin sitä on voitu Suomessa käsitellä ja kerättyä muovia jouduttaneen myymään pian myös ulkomaille. Nyt tarvittaisiin kierrätysmuoville kipeästi uusia käyttökohteita. Muovituotteet kun ovat kuuluisia kestävyydestään, eikä tiskiharjanvarsiakaan tarvitse jatkuvasti uusia.
Tarjolla olisi myös näytön paikka pakkauspuolella. Eikö olisi hienoa, että muovipakkauksissa käytettäisiin suomalaista kierrätysmuovia? Esimerkiksi ryhmäpakkaukset, eli pakkaukset mitkä koostuvat samanlaisista yksittäisistä tuotteista olisivat helppoja valmistaa, ja niillehän on jo olemassa tarvittavat markkinat.
Kiroileva Hiili on nokkelasti valjastettu huomioimaan ruokaostosten hiilijalanjälkeä. Nyt toivoisinkin samankaltaista oivallusta kierrätysmuovista tehtyjen pakkausten valmistukseen ja brändäykseen. Kuka sopisi tähän tehtävään keulakuvaksi?