Syö vähemmän lihaa, sammuta valot, käytä polkupyörää, lajittele jätteesi. Me kaikki tiedämme, minkälaisia kulutusvalintoja pitää tehdä, jotta ilmastonmuutosta saadaan hidastettua. Mutta jatkuva yksilön syyllistäminen vie huomiomme pois ilmastonmuutoksen ratkaisevammista tekijöistä.
Planeetan rajat paukkuvat
Elämme planetaarista kriisiä.
Stockholm Resilience Institute on arvioinut meille planeetan turvalliset rajat, joiden sisällä voimme toimia kestävästi. Olemme ylittäneet nämä rajat monilta osin, esimerkiksi ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden, maankäytön ja ravinteiden kierron osalta. Meidän on päästävä takaisin turvallisten rajojen sisäpuolelle, jotta ihmiskunnan toiminta voi jatkua.
Vaadittavat muutokset ovat valtavia. Ja niillä on todella kiire.
Käytännössä kestävän elämäntavan mukainen arki Suomessa vaatisi kuluttajalta kymmeniä – ellei satoja – harkittuja valintoja päivässä. Valintoja, joita varten pitäisi osata etsiä tietoa, punnita tietolähteitä, selvittää alkuperiä ja verrata eri vaikutusten suuruutta. Joskus tietoa ei ole avoimesti saatavilla tai vastuullisia valintoja ei ole edes olemassa.
Lisäksi omaa jalanjälkeään voi pienentää vain rajallisesti. Kädenjälkeään voi kuitenkin kasvattaa lähes rajattomasti.
Kestävyysmurros haastaa kaikki systeemit
Elämme neljättä teollista vallankumousta.
Ensimmäinen teollinen vallankumous koettiin 1700-luvun loppupuolelta lähtien, jolloin siirryttiin manuaalisesta työstä koneelliseen. Teollinen vallankumous vaikutti kaikkiin ihmisten toimintoihin jollain tavalla. Toisessa teollisessa vallankumouksessa sähkö ja viestintäteknologian edistyminen vauhdittivat globalisaatiota. Kolmannessa vallankumouksessa mm. siirryttiin analogisesta datasta digitaaliseen.
Tällä hetkellä on meneillään neljäs teollinen vallankumous, jossa digitaalisten, fyysisten ja biologisten systeemien rajat hämärtyvät. Kehitys on ennennäkemättömän nopeaa.
Kestävyysmurros tulee olemaan suuruusluokaltaan samanlainen kuin teollinen vallankumous. Meneillään oleva digitaalinen murros on myös meidän mahdollisuutemme vastata maapallon viheliäisimpiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen tai lineaarisen talousmallin luomiin resurssi- ja jäteongelmiin.
Meidän on siirrettävä huomiomme pois yksilön valinnoista ja keskityttävä viemään yhteiskunnassa systeemistä muutosta eteenpäin.
Mitä tarkoittaa systeeminen muutos?
Tunnet ehkä kiinalaisen sananlaskun: ”Anna miehelle kala ja ruokit hänet päiväksi. Opeta hänet kalastamaan ja ruokit hänet loppuiäksi”. Kuulostaa hyvältä ohjenuoralta. Systeemiajattelija kuitenkin kysyy: ”Mutta entäs maailman 7 miljardia muuta ihmistä? Entä jos kalat loppuvat tai niissä on liikaa raskasmetalleja? Ja mitä kala-allergikot syövät? Entä jos iso osa kalasta pilaantuu ennen kuin se ehditään syödä?”
Tulevaisuuden muutosagenttina tavoitteemme ei ole vain opettaa koko maailmaa kalastamaan, vaan muuttaa kaikkia systeemejä: koulutussektoria, kalataloutta, kauppaa, teknologiaa, lainsäädäntöä, palvelualaa, globaalia yhteistyötä ja niin edespäin.
Systeemisessä muutoksessa kukaan yksittäinen henkilö tai innovaatio ei ole sankari, vaan muutos tarvitsee meitä kaikkia.
Valinnat ovat tärkeitä yksilön tai työntekijän hyvinvoinnin kannalta
Vaikka ei pidä keskittyä yksilön kulutusvalintoihin, ne ovat kuitenkin tärkeitä kahdesta syystä.
Ensimmäinen syy on, että kun elät omien arvojesi mukaista elämää, olet itse onnellisempi ja voit paremmin. Arvojemme vastaiset valinnat aiheuttavat ristiriitaisia tunteita ja ajan myötä nakertavat hyvinvoinnin tunnetta. (Vaikka toki aivomme ovat myös loistavia kuromaan umpeen arvojemme ja valintojemme välisen kuilun eli vähentämään kognitiivista dissonanssia kaikenlaisilla selityksillä.)
Sama pätee organisaatioihin. Kun organisaatiot toimivat arvojensa mukaan, työntekijät sitoutuvat organisaatioon paremmin. Tai jos yrityksen arvot ovat vain tyhjää sanahelinää vailla konkreettisia tekoja, työntekijät lähtevät etsimään merkityksellisempää työtä.
Toinen syy miksi yksilön kulutusvalinnat ovat tärkeitä, on esimerkin voima. Kun omat valintasi tulevat sinulle luonnostaan omien arvojesi pohjalta, olet esimerkkinä siinä, että kestävyys ei heikennä elämänlaatua, vaan parantaa sitä. Muut voivat poimia sinulta toimintatapoja jopa huomaamattasi!
Miten sinä voit ryhtyä muutosagentiksi ja kasvattaa kädenjälkeäsi?
Jokainen löytää varmasti oman tapansa viedä kestävyysmuutosta haluttuun suuntaan.
Ensimmäinen askel on ottaa asioista selvää. Voit esimerkiksi opiskella aiheeseen liittyviä verkkokursseja, kuten Syklin Ammattilaisen kädenjäljestä löytyviä vastuullisen ammattitaidon kursseja, tai ilmoittautua mukaan ympäristöalan ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon koulutuksiimme.
Muista, että aihe on todella laaja, eikä sinun tarvitse tietää kaikkea ennen kuin ryhdyt muutosagentiksi. Me kaikki opimme aiheesta lisää joka päivä.
Seuraavaksi lähde viemään oppimaasi työyhteisöösi. Tee ehdotuksia työnantajallesi tai perusta kestävän kehityksen työryhmä. Älä masennu, vaikka kaikkia ehdotuksia ei heti otetakaan vastaan – tämä työ vaatii pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä.
Ajattele sitten laajemmin, esimerkiksi omaa ammattialaasi. Ole yhteydessä ammattialasi valtakunnallisiin toimijoihin, kirjoita mielipidekirjoitus ja äänestä kestävää tulevaisuutta rakentavia päättäjiä. Innosta ja auta muita tekemään samoin.
Muista, että tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan tulevaisuus rakennetaan nyt tämän päivän valinnoilla. Rakennetaan siitä sellainen kuin haluamme.