Siirry sisältöön

Kestävyysosaamista ulkoluokasta – teoriaa, taitoa ja toimintaa

Kaksivuotinen koulutushanke syventää opetusalan henkilöstön osaamista ulkona opettamisen pedagogiikasta ja antaa eväitä kestävyyskasvatustyöhön. Osallistu koulutuksiin ja kehity ulkona opettamisen taituriksi! 

Pedagogisesti taitavasti toteutettuna ulkona opettaminen tukee oppijoiden oppimista, osallisuutta ja hyvinvointia sekä rakentaa luontoyhteyttä, joka toimii pohjana ekososiaaliselle sivistykselle. Ulkona oppiminen tapahtuu moniaistikanavaisesti ja havainnoiden. Se vahvistaa ymmärrystä luonnon systeemeistä ja kestävyyskysymyksistä.  

Kestävyysosaamista ulkoluokasta -hankkeen koulutuksissa yhdistyvät vankka tutkimustieto, alan parhaiden asiantuntijoiden näkökulmat sekä käytännön esimerkit ja menetelmät. Koulutukset on suunnattu erityisesti perusopetuksen henkilöstölle, mutta niihin voi osallistua myös muuta varhaiskasvatuksen tai opetustoimen henkilöstöä. Koulutukset antavat uusia pedagogisia ja didaktisia näkökulmia kokeneille opettajille, mutta sopivat myös työuransa alussa oleville. 

Kestävyysosaamista ulkoluokasta -hanketta koordinoi Suomen ympäristöopisto Sykli, jolla on pitkä kokemus ulkona opettamisen hankkeista ja koulutuksista. Hankkeen koulutuskumppanit ovat Ulko-opet ry, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry sekä yliopistonlehtori Arja Kaasinen.
Hanke toteutetaan Opetushallituksen rahoituksella. Hankkeen koulutukset ovat opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutusta.   

Hankeaika: 6/2024–5/2026

Hankkeen koulutusosiot

Koulutusten toteutus:

Hankkeessa on viisi koulutusosiota, joista jokainen toteutuu neljä kertaa vuoden 2025 aikana. Kaksi on vuorovaikutteisia verkkokoulutuksia ja kolme toiminnallisia, ulkona toteutettuja lähikoulutuksia. Hankkeen lähikoulutuksia järjestetään 12 paikkakunnalla ympäri Suomen.
Jokaiseen koulutusosioon kuuluu ennakkotehtävä, 1–2 koulutustilaisuutta (verkossa tai lähikoulutuksena) ja jälkitehtävä, jossa osallistuja soveltaa koulutuksen oppeja oman opetusryhmänsä kanssa. 

Jokainen hankkeen viidestä koulutusosiosta on oma kokonaisuutensa. Voit halutessasi osallistua kaikkiin viiteen.


Haluatko saada tiedon ensimmäisten joukossa, kun koulutuksiin ilmoittautuminen avautuu?

👉 Liity postituslistallemme tästä!


1. Ulkona opettamisen teoria ja pedagoginen toteutus  

Koulutusosio 1 lisää ymmärrystä ulkona opettamisen teoriataustasta, käytännön pedagogisesta suunnittelusta ja toteutuksesta sekä siitä, miten ulkona ja luonnossa oppiminen luo perustan kestävyysosaamiselle. Se tarjoaa hyvän pohjan kaikille muille koulutusosioille ja antaa käytännön vinkkejä, kuinka ulkona opettamista voi sisällyttää säännöllisesti koulutyöhön. Koulutusosio toteutuu alkuvuodesta 2025 neljä kertaa verkkokoulutuksena. Kouluttajat ovat Arja Kaasinen Helsingin yliopistolta ja Ulla Myllyniemi Syklistä.  


2. Oppiainerajat ylittävä opetus ulkoluokassa  

Koulutusosio 2 antaa eväitä eri oppiaineita yhdistävien projektien, teemojen, valinnaisaineiden ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteutukseen ulkona. Ulkoluokka on luonteva ympäristö ilmiölähtöiseen opetukseen. Tutkiessa luonnon systeemejä kehittyy systeeminen ajattelu. Koulutuksessa annamme laajasti esimerkkejä oppiainerajat ylittävistä kokeiluista ja kuinka niitä voi suunnitella ja toteuttaa. Koulutusosio toteutuu neljä kertaa verkkokoulutuksena syksyllä 2025.  


3. Luma-aineet ulkoluokassa 

Koulutusosio 3 tukee luonnontieteiden ja matematiikan opettamista erilaisissa ulkoympäristöissä. Ulkoluokka tarjoaa luma-aineisiin loistavan oppimisympäristön, jossa voi havainnoida todellisia ilmiöitä ja rakentaa abstraktioita konkretian pohjalle. Luma-aineilla on vahva kytkös kestävyysosaamiseen, ja ymmärrys kytköksistä kehittyy luonnossa toimiessa. Koulutusosio toteutuu huhti-toukokuussa 2025 neljä kertaa lähikoulutuksena.  


4. Taito- ja taideaineet ulkoluokassa 

Koulutusosio 4 rohkaisee opettamaan taideaineita ja taideaineiden avulla ulkoympäristöissä. Taideaineet ovat luonteva tapa käsitellä niin kestävyys- kuin muitakin teemoja. Ulkoympäristö tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia luonnonmateriaalien hyödyntämiseen taideaineiden opetuksessa. Moduuli toteutuu elo-syyskuussa 2025 neljä kertaa lähikoulutuksena. 


5. Kieli- ja reaaliaineet ulkoluokassa 

Koulutusosio 5 antaa eväitä kieli- ja reaaliaineiden opettamiseen ulkoympäristöissä tavoitteellisesti. Kestävyysteemat ovat vahvasti näissä aineissa läsnä, kun opettaja ymmärtää kytkökset. Ulkoluokassa oppijat pystyvät tekemään monipuolisia opsin sisältöihin liittyviä tehtäviä, jotka lähtevät ulkoympäristön havainnoinnista. Koulutuksessa käsittelemme myös kielitietoista opetusta ulkona: miten lähiympäristön hyödyntäminen tukee vieraskielisen lapsen kielen kehitystä. Koulutusosio toteutuu syyskuussa 2025 neljä kertaa lähikoulutuksena.  

Lisätietoja hankkeesta:

Anna Haukka

kouluttaja, ympäristö- ja kestävyyskasvatus

Ulla Myllyniemi

kouluttaja, ympäristö- ja kestävyyskasvatus