Siirry sisältöön

Puhdas siirtymä ja digitalisaatio yhdistetään ensimmäistä kertaa Syklin uudessa koulutuksessa

Tulevaisuustaitojen työkalupakkiin liitetään yhä useammin työkalut vihreän siirtymän ja digitalisaation hallitsemiseen. Tekniikan edistyessä hurjaa vauhtia, itsensä kehittäminen ja opitun tiedon täydentäminen tai päivittäminen on välttämätöntä tekniikan aloilla. Digitaalisuus liitetään kuitenkin yhä enemmän meidän kaikkien työhön ja osaamiseen alasta riippumatta. Myös vihreä siirtymä eli fossiilisista energioista luopuminen koskettaa meitä kaikkia. Tekniikan ja digitalisaation avulla puhdasta siirtymää on mahdollista nopeuttaa ja tehostaa. Uudet ratkaisut edistävät myös vientiä ja alueellista kehitystä.

Lukuisten hyötyjen lisäksi digitaaliseen murrokseen liittyy paljon epävarmuuksia ja turvattomuutta. Dataa ja tekoälyä tulisi hyödyntää eettisesti ja turvallisesti, mutta miten voimme arvioida esimerkiksi tekoälysovellusten vastuullisuutta? Eettisyys riippuu raaka-aineista, joita datalle tai tekoälylle syötetään. Näitä lähdetietoja emme yleensä saa tekoälysovelluksilta tietoomme, vaikka kuinka yrittäisimme udella. Yksityisyys on perusoikeutemme, mutta meistä kerätystä datasta ei välttämättä ilmoiteta tai se on ainakin vaikeasti saavutettavissa.

Energiantuotanto on suurimmassa murroksessa koskien vihreää siirtymää. Energiaa on kaikkialla eli siirtymä vaikuttaa meihin kaikkiin alasta riippumatta. Jätehuoltopalveluissa kiertotalous tulee korostumaan entisestään ja logistiikka on tulevaisuudessa päästötöntä. Digitaaliset ratkaisut integroituvat jätehuoltoprosesseihin ja esimerkiksi tekoälyä ja IoT-ratkaisuja tullaan hyödyntämään reittien optimoimisessa, ennakoimaan huoltotarpeita ja parantamaan kierrätysprosesseja.

Hiilijalanjälki lasketaan yhä useammassa organisaatiossa ja prosessissa. Päästövähennystavoitteiden asettaminen edellyttää sitä, että tuntee yrityksen tai prosessin päästövuodot. Hiilijalanjäljen laskeminen on arvokas työelämätaito ja se voi tuoda merkittävää lisäarvoa organisaatioille.

Puhdas siirtymä ja digitalisaatio: Koulutusohjelma tulevaisuuden tarpeisiin


Uusi Puhdas siirtymä ja digitalisaatio -koulutusohjelma vastaa tulevaisuuden työelämätaitojen tarpeisiin yhdistämällä vihreän siirtymän koulutuskokonaisuudet digitalisaation osa-alueisiin, kuten tekoälyyn, esineiden internetiin (IoT), robotiikkaan ja kyberturvallisuuteen. Koulutusohjelmassa on oma moduulinsa myös työelämän digitaitojen treenaamiseen.

Koulutuksessa valitaan omaan työelämään parhaiten soveltuva puhtaan siirtymän koulutuskokonaisuus (Jätehuoltopalveluiden kehittäminen, resurssitehokkuuden edistäminen tai ympäristöalan kehittämishankkeen toteuttaminen). Lisäksi koulutustarjottimella on kaikkiaan kymmenen eri digitalisaation moduulia, joista voi valita yhden tai useamman oman kiinnostuksen mukaan. Koulutus on maksuton ja soveltuu työn ohessa opiskeltavaksi ja oman aikataulun mukaan edistettäväksi. Mukaan voi siis tulla joustavasti ja matalalla kynnyksellä.

Tartu tilaisuuteen ja vahvista osaamistasi tulevaisuuden työmarkkinoilla – ilmoittaudu maksuttomaan ”Puhdas siirtymä ja digitalisaatio” -koulutukseen! 👇


Kysy lisää

Jiri Luojukoski

asiantuntija, hiilineutraali kiertotalous

Viimeisimmät artikkelit