Kokenut kansainvälisen politiikan asiantuntija, Emmi Hänninen, siirtyi vuosikymmenen työuran jälkeen yritysvastuun kentälle Suomen ympäristöopisto Syklin Kestävän kehityksen johtaminen -koulutuksen kautta. Koulutus avasi hänelle mahdollisuuden työskennellä Papticilla, suomalaisessa kasvuyrityksessä, joka kehittää muovia korvaavaa pakkausmateriaalia.
Emmin tarina havainnollistaa, kuinka aikaisempi kokemus ja uusi osaaminen voivat yhdistyä merkittäväksi panokseksi vastuullisuustyöhön.
Kuka olet ja mitä olet aiemmin tehnyt?
Olen Emmi ja valmistumiseni jälkeen olen työskennellyt yli kymmenen vuotta kansainvälisen politiikan alalla, joista valtaosan konfliktinratkaisun parissa. Olen työskennellyt muun muassa konfliktinratkaisujärjestö CMI:llä ja presidentti Ahtisaaren neuvonantajana sekä EU:n erityisedustajan toimistossa Bosnia-Hertsegovinassa. Kiinnostukseni vastuullisuustyöhön alkoi kyteä muutama vuosi sitten, kun työskentelin Sarajevossa. Vihreä ja oikeudenmukainen siirtymä oli voimakkaasti EU:n agendalla ja aloin nähdä entistä selvemmin yritysten valtavan potentiaalin vastuullisten ratkaisujen edistäjinä. Silloin aloin ensi kertaa todella miettimään, voisinko hyödyntää taitojani yksityisellä puolella ja kehittää samalla omaa ammattitaitoani.
Miten löysit Syklin koulutuksen?
Löysin Syklin koulutuksen sattumalta, kun selailin mahdollisuuksia syventää ja laajentaa osaamistani vastuullisuuskysymyksistä. Syklin koulutus tuli vastaan internetissä päivää ennen infotilaisuutta ja päätin mennä kuulolle. Koulutus vaikutti Syklin asiantuntijoiden esittelyn perusteella vastaavan hyvin tavoitteitani: halusin hahmottaa, miten oma osaamiseni sijoittuisi vastuullisuuden kenttään ja voisiko siitä olla hyötyä yrityksissä ilman vuosien lisäkouluttautumista.
Miten löysit työjaksopaikan ja miten siellä sujui?
Sain työjaksopaikan Papticilta, jonne myös työllistyin koulutuksen jälkeen. Paptic on suomalainen yritys, joka kehittää ja valmistaa puukuitupohjaista pakkausmateriaalia. Paptic®-materiaali on suunniteltu korvaamaan fossiilisista raaka-aineista valmistettua muovia ja siten vähentämään muovin aiheuttamia merkittäviä ympäristöhaittoja.
Olin jo ennen Syklin koulutusta kartoittanut yrityksiä, jotka vaikuttivat sitoutuneen aidosti vastuullisuuteen ja joissa voisi siten olla kiinnostusta vahvistaa myös sosiaalista vastuullisuutta. Paptic oli yksi näistä yrityksistä.
Olin yhteydessä Papticiin oma-aloitteisesti, ja he pyysivät minua esittelemään ajatuksiani, miten lähtisin kehittämään yrityksen vastuullisuustyötä. Keskusteluiden jälkeen Paptic tarjosi minulle työjaksopaikkaa. Minut otettiin jo työjakson aikana osaksi työyhteisöä, kuten kuka tahansa uusi työntekijä. Loin työjakson aikana Papticin toimittajia koskevan Supplier Code of Conduct -ohjeistuksen, osallistuin sijoittajaraportointiin ja järjestin sisäisiä koulutuksia sosiaalisen vastuun teemoista.
Mitä opit Syklin koulutuksessa ja työjaksolla?
Opin paljon käytännön tekemisen kautta. Kykyni avata sosiaalisen vastuun toimien merkitystä vahvistui ja tutuista asiakokonaisuuksista keskustelu eri asiantuntijataustaisten kollegoiden kanssa vaati hyvällä tavalla oman ajattelun ja argumentaation kirkastamista. Samalla tietysti opin valtavasti itselleni uudesta toimialasta. Myös verkostoituminen ja uusien kontaktien luominen oli tärkeää. Olen saanut paljon osaavia ja ihania uusia tuttavuuksia sekä opiskeluporukan että työtehtävien kautta.
Nykyinen työtehtäväsi?
Nykyään toimin Papticilla Senior Social Sustainability Specialist -tehtävässä. Siirtyminen opiskelijasta työntekijäksi meni saumattomasti, sillä jatkoin samojen kysymysten parissa työskentelyä ja minua on alusta alkaen kohdeltu täysivaltaisena työyhteisön jäsenenä. Olen valtavan kiitollinen, että päädyin työjaksopaikan myötä itselleni juuri oikeisiin työtehtäviin ja asiantuntevaan, innostuneeseen ja mukavaan työyhteisöön.
Terveiset tuleville opiskelijoille?
Olkaa aktiivisia, oma-aloitteisia ja uteliaita. Syklin asiantuntija Henri Annilan infotilaisuudessa sanoma ”paljon riippuu siitä, kuinka paljon itse olette valmiita panostamaan” pitävät paikkansa. Mitä enemmän olette valmiita tutkimaan, selvittämään ja perehtymään teitä kiinnostaviin yrityksiin ja asiakokonaisuuksiin, sitä enemmän saatte irti koulutuksesta. On sanottava, että mukana on aina väistämättä myös onnea: Paptic osoittautui sellaiseksi työjaksopaikaksi kuin sen etukäteen ajattelin ja toivoinkin olevan. Osaamiseni ja Papticin tarpeet onneksi kohtasivat niin, että myös työllistyin tämänhetkiseen unelmatyöpaikkaani.
Tahdotko sinäkin työkaluja vaikuttavaan vastuullisuustyöhön? Kaipaatko tukea organisaatiosi laatu-, ympäristö- tai turvallisuusjärjestelmien kehittämiseen? Haluatko kasvaa vastuullisuusasiantuntijana ja vahvistaa verkostojasi?
Tutustu nyt Vastuullisuusjohtamisen asiantuntija– koulutukseemme ja opiskele joustavasti työsi ohessa!