Mitä me pienenä yrityksenä voimme tehdä isolle ilmastonmuutokselle? Onko meillä vaikutusmahdollisuuksia? Mistä voisimme aloittaa? Nämä ovat kysymyksiä, joita moni pk-yritys miettii tällä hetkellä. Keinoja löytyy ja on aika tarttua toimeen.
Ajattele uudestaan – toimi kestävämmin
Jokainen yritys tekee parhaansa menestyäkseen. Mutta voisiko menestys tapahtua pienemmillä ympäristövaikutuksilla? Tekemistä tarkastelemalla löytyy monesti helposti konsteja, joiden avulla voimme toimia vähemmillä materiaaleilla, pienemmällä energiankulutuksella, toimivammilla työtavoilla ja ennen kaikkea – vastaten samalla asiakasvaatimuksiin ja turvaten yrityksen tulevaisuus.
Miten sinä, minä, me – yritykset, yhteisöt, kunnat ja kansalaiset – teemme vastuullisuudesta arkea? Aloittamalla omasta tekemisestä. Nappaamalla ideoita netistä ja blogeista, keskustelemalla työpaikalla, pohtimalla nykyisiä tekemisen tapoja ja olemalla avoin uudelle ja kestävälle. Pienikin alku voi olla alku jollekin suurelle, joka vahvistaa asemaanne markkinoilla, innostaa henkilöstöä ja luo vastuullista menestystä.
”Kiertotalous on ainoa bisnes ja sen aika on nyt.” Näin asian kiteytti Sitran johtava asiantuntija Jyri Arponen Ympäristövastuu valttikorttina -seminaarissamme marraskuussa. Tuote voidaan tarjota palveluna tai bisneksen ytimenä voi olla tuotteen elinkaaren pidentäminen. Yhdessä asiakkaiden kanssa voimme olla enemmän.
Ympäristöjärjestelmällä pienikin yritys ponnistaa
Ympäristöjärjestelmä on yksi keino tehdä ympäristövastuullisesta työstä arkea, osa johtamista ja myyntitavoitteita.
Ylennys-hanke on auttanut pariakymmentä pirkanmaalaista pk-yritystä ja tapahtumaa ympäristöjärjestelmien rakentamisessa. Esimerkiksi ravintola-alan toimija Pikante vähentää Ekokompassi -ympäristöjärjestelmällään lämpimän veden kulutusta, on tarjonnut henkilöstömessuilla ympäristötietoutta koko henkilöstölle ja on lanseerannut ideakilpailun ympäristöä säästävistä työtavoista. Lännen Palveluyhtiöt Oy huomioi uuden kaluston hankinnoissa vähäpäästöisemmät ja äänettömämmät vaihtoehdot, torjuu rikkaruohoja vedellä ja tarjoaa taloyhtiöille apua oikeaoppiseen kompostointiin. Tampereen muurausliike osk tavoittelee materiaalitehokkuutta muurauskivien menekissä ja laastien määrässä – kiviä kun kuluu kaksi miljoona kiloa vuodessa. Hävikin ei tarvitse olla isokaan, kun jäteasemalle kulkeutuva määrä on suuri, ellei tekeminen ole suunniteltua.
Ryhdy toimiin
Kestävät toimintatavat eivät ole enää kustannuskysymys, vaan kilpailukyvyn perusta. Kilpailutuksissa ja asiakasvirtojen ohjaamisessa voittajia ovat ne yritykset, jotka ovat ajoissa etukenossa, tehden kestävän tulevaisuuden vaatimia ratkaisuja nyt ja joka päivä.
Ympäristövastuullisia tekoja uudelle vuodelle kaikille yrityksille kokoon katsomatta!