Kerro taustastasi, miten päädyit F.E.C -koulutukseen?
Loppusyksyllä 2020 jäin pois edellisestä työstä, jossa tutustuin lähemmin bio- ja kiertotalouden haasteisiin ja miten uutta IoT teknologiaa sovelletaan esim. kompostointilaitoksen ja maatalouden prosesseissa. Samaan aikaan huomasin avoinna olevan F.E.C -koulutuksen mahdollisuuden. Päätin hakea kurssille, koska koin, että aiemmasta työkokemuksestani voisi olla hyötyä kiertotalouden alueella. Sainkin sovittua aika nopeasti yhden paikan, jossa oli tarkoitus suorittaa työharjoitteluosuus, mutta suunnitelma kariutui vain paria viikkoa ennen aikarajaa. Onneksi Hannele Hakalalla Syklistä oli ässä hihassa ja uusi paikka löytyikin nopeasti. Taitotekniikka Oy tarjosi hyvän ja mielenkiintoisen haasteen uuden teknologian tuotteistamisessa, jossa tavoitteena on lisätä veden kulutuksen vastuullisuutta ja samalla säästää energiaa uudella H2O-etämittausjärjestelmällä.
Mitä koulutus antoi? Saavutitko ammatilliset tavoitteesi?
Koulutus antoi uusia näkökulmia eri kiertotalouden sektoreista ja selvensi kokonaiskuvaa. Koulutuksen lisäksi opin paljon muilta kurssille osallistujilta, jotka tarjosivat konkreettisen näkymän eri toimialoihin. Koronatilanteesta huolimatta pystyimme etäopiskelussa tutustumaan hyvin toisiimme ja siihen millaisten haasteiden kanssa toimimme harjoittelupaikoissa.
Millaista kehittämistyötä pääsit tekemään opintojen puitteissa?
Tavoitteena oli erinomaisen kehitystyön tulosten lanseeraaminen ja yleisen tietämyksen lisääminen veden etämittaamisen alueella. On laskettu, että oikeudenmukaisella ja reaaliaikaisella veden kulutuksen mittauksella voidaan säästää 40 % veden kustannuksista. Lisäksi uusi H2O-etämittausjärjestelmämme pystyy tunnistamaan piilovuodot verkostoissa ennen kuin ne aiheuttavat suurempia ja kalliimpia vahinkoja. Kiitos verkostoituneen konsernimallin olen päässyt tutustumaan tarkemmin koko Solwers-konsernin kiertotalouden rakennushankkeisiin, kuten Pasilan kiinteistökorttelin uudelleenrakentaminen kiertotalouden periaatteita noudattaen.
Minkälaisena olet kokenut koulutusryhmän, jossa olet ollut mukana?
Koulutusryhmä on ollut tosi monipuolinen, mukana on osallistujia erilaisista yrityksistä ja tehtävistä. Myös aiemmat työtaustat ja työkokemus eri aloilta toi syvyyttä asioiden käsittelyyn.
Millaista palautetta antaisit Syklin tarjoamista koulutuspäivistä? Entä tuesta harjoittelupaikan saamiseen?
Koulutussisältö oli pääsääntöisesti mielestäni hyvä, toki kaikille sopivaa optimaalista rakennetta on vaikea rakentaa. Korona vaikeutti varmasti ns. normaalin opetuksen järjestämistä, mutta tutustuminen esim. Vantaan Energian toimintaan onnistui erinomaisesti etänäkin. Tämä kurssi olisi jäänyt osaltani toteutumatta ilman Syklin ja Hannele Hakalan aktiivista apua. Itse hankkimani paikka peruuntui rahoituksen takia viime hetkillä, hän järjesti pikaisella aikataululla muutaman vaihtoehdon, ja niin paikka Solwers-konsernista löytyikin.
Mitä haluaisit sanoa muille koulutusta miettiville henkilöille?
Koulutus on erinomainen tapa tutustua kiertotalouteen kokonaisuutena ja tietenkin kohdeyrityksen alaan ja toimintaan. Se on myös hyvä tapa verkostoitua alan opiskelijoiden ja yritysten kanssa. Parhaimmillaan F.E.C -koulutus johtaa työllistymiseen mielenkiintoisiin ja haastaviin tehtäviin, kuten kävi minun kohdallani.