Siirry sisältöön

Kestävän kehityksen tuntemus on tärkein taito tulevaisuudessa

Mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan? Miten ilmastonmuutos ja muut ympäristön muutokset vaikuttavat ihmisten elämään?

Kestävän kehityksen periaatteiden tuntemuksen ennustetaan olevan tärkein osaamisen taito vuonna 2035. Ilmastonmuutos on jo nyt pysäyttänyt suuren osan suomalaisia pohtimaan elämäämme tulevaisuudessa. Millaista elämä tuleekaan olemaan, kun lapsemme ovat aikuisia?

Kun nuoret valmistuvat työelämään, heidän elämänsä saattaa sisältää viisi alanvaihtoa ja keskimäärin 17 erilaista työtä. Ennustetaan, että muutos ei tule olemaan koskaan niin hidasta kuin se on nyt, vaan muutoksen tahti tulee kiihtymään. Tämä tarkoittaa sitä, että jopa miljoona suomalaista tulee uudelleen kouluttaa seuraavan 10 vuoden aikana. Muutoksiin sopeutumisen taito tulee olemaan tärkeä, kuten halu oppia uutta.

Vuorovaikutus-, viestintä- ja kommunikointitaidot tulevat olemaan oleellisia tulevaisuuden työelämässä. Ihmisyyden ymmärtäminen on tärkeää kaikille ja varsinkin meille kouluttajille ja kasvattajille.

Toki tärkeätä on hallita digitaidot. Kaikki mikä voidaan digitalisoida, digitalisoidaan. Digitaidoista tärkeimmäksi nousee tiedon arviointitaidot. Tietoa on olemassa valtavasti, mutta oleellista on osata poimia tiedosta luotettava ja itselle oleellinen informaatio. Tulevaisuuden menestyjiksi povataan sosiaalisia nörttejä, jotka ymmärtävät kestävän kehityksen periaatteet.

Miten valmistaudumme tulevaisuuden taitoihin?

Yllä kuvailtu visio on vain yksi malli tulevaisuuden osaamisen tarpeesta, tosin se vaikuttaa hyvin loogiselta. Uudet opetussuunnitelmat ja varhaiskasvatussuunnitelmat tukevat yllä kuvattuja taitoja. Meidän tulisi vaan sopeuttaa pedagogiikka ja didaktiikka tulevaisuuden taitoja vastaavaksi. On tärkeää miettiä, miten koulutusta toteutetaan.

Aikuiskoulutuksessa suurella osalla opiskelijoista on jo jokin tutkinto taustalla. Jotta valmennamme ihmisiä kohtaamaan tulevaisuuden haasteita, on hyvä keskittyä johonkin osa-alueeseen, eikä tarjota kaikkea. Suomen ympäristöopisto Sykli kouluttaa kestävän kehityksen osaajia. Näiden tulevaisuuden visioiden valossa voimme sanoa olevamme edelläkävijoitä ja valmentavamme aikuisia opiskelijoitamme kohtaamaan tulevaisuuden haasteita.

Kirjoitus pohjautuu Opetushallituksen koulutuspäivän Merja Salmisen luentoon ”Tulevaisuuden työelämä haastaa ammatillista koulutusta” 13.3.2019 ja Osaamisen ennakointifoorumin raporttiin Osaaminen 2035, jonka voi ladata täältä »

 

Suomen ympäristöopiston koulutukset aikuisille löydät nettisivuilta:

Ympäristökasvatus »

Ympäristöhuolto »

Vesihuolto »

Resurssitehokkuus »

Laatu-, ympäristö-, ja turvallisuusjohtaminen »

Energiatehokkuus ja kiinteistön ylläpito »

 

Lisätietoja:

Alulikki Laine

aulikki.laine@sykli.fi

 

 

Viimeisimmät artikkelit