Siirry sisältöön

Ilmastoahdistuksen torjuntaan pohtivat Virroilla keinoja maailman tärkeimmän työn tekijät – ympäristökasvattajat

Ympäristökasvatuksen koulutukselle on kova kysyntä. Ympäristökasvatusta voidaankin perustellusti kutsua maailman tärkeimmäksi työksi. Lapsena rakentunut luontosuhde, ymmärrys ympäröivästä elonkehästä ja luonnossa liikkumisen sekä erilaiset ihmiset huomioivan vuorovaikutuksen taidot kantavat aikuisuuteen saakka. Aikuisetkin hyötyvät luontosuhteen syventymisestä, ja esimerkiksi ilmastohuolen käsittely on ajankohtaista monessa työyhteisössäkin.

Tällä viikolla Suomen Ympäristöopisto Syklin järjestämät Ympäristökasvattajien koulutuspäivät kokoavat tiistaista torstaihin Nuorisokeskus Marttisiin Virroille toistasataa kasvatusalan ammattilaista ympäri Suomen. ”Ympäristökasvatuksen monet menetelmät” -teeman alla olevat päivät koostuvat luennoista ja toiminnallisista työpajoista. Koulutuksessa opitaan esimerkiksi uusia menetelmiä työarkeen kuten ilmastoahdistuksen torjuntaan ja osallisuuden vahvistamiseen sekä pelataan pedagogisia pihapelejä, lääkitään kasvisokeutta ja bongataan pöllöjä.

Ympäristökasvattajat rakentavat usein koko työyhteisön ympäristösuhdetta

Tutkitusti lapsena rakennettu luontosuhde, vuorovaikutustaidot sekä ymmärrys oman toimijuuden merkityksestä globaaleiden haasteiden ratkaisemisessa varmistaa osaltaan reittiä tasapainoiseen, toiveikkaaseen ja aktiivisen aikuisuuteen.

”Työelämässä ei ehkä vielä nähdä ympäristökasvatuksen täysimääräisiä hyötyjä. Nämä päivät täällä Virroilla antavat mahdollisuuden jakaa hyviä käytäntöjä eri puolilta Suomea. Usein ympäristökasvattaja on myös oman työyhteisönsä aikuisten luonto- ja ympäristösuhteen syventäjä ja ekoarjen veturi”, summaa koulutusjohtaja Silja Sarkkinen.

Ympäristökasvattajat kehittävät myös oman työyhteisönsä taitoja ja rakenteita kestävämmän tulevaisuuden toimintamalleista. Esimerkiksi usealle työpaikalle tehty kestävän kehityksen ohjelma on rakentunut ympäristökasvattajan opintojen yhteydessä.

Kymmenen vuotta ympäristökasvatusta Syklissä!

Suomen Ympäristöopisto Sykli on kouluttanut ympäristökasvattajia vuodesta 2011 alkaen, elämme siis juhla-aikoja! Ympäristökasvattajan koulutusohjelma on osa ympäristöalan erikoisammattitutkintoon valmistavaa koulutusta. Ympäristökasvattajia on kasvatus- ja opetusalan lisäksi esimerkiksi ympäristöalan neuvonta- ja koulutustehtävissä.

Lisätietoja Ympäristöalan erikoisammattitutkinto, ympäristökasvattajan koulutusohjelma »

Tästä alla olevasta kahdeksan minuutin videosta selviää hienosti, mitä vaikutuksia ympäristökasvatuksella on:

Viimeisimmät artikkelit