Siirry sisältöön

Asumisen energiansäästö: Onko kWh/brm2 a yhtä mystinen tieto kuin kuka on Aku Ankan veljenpoikien äiti?

Julkaistu: 17.6.2020

Timo Lahti

Kotipaikkakunnallani viikoittain ilmestyvässä lehdessä on vakiona kymmenen turhan tiedon kysymystä. Osa kysymyksistä on hyviä ja ajankohtaisia, osa on todella turhan tiedon kysymyksiä. Ne ovat sellaisia, joihin en tiedä vastausta. Esimerkiksi kuka on Aku Ankan veljenpoikien äiti?

Kuinka moni teistä tietää, arvoisat lukijani, mitä tunnusluku kWh/brm2 a ilmaisee? Ei ehkä monikaan, mutta tämän blogin luettuasi toivottavasti tiedät ja olet kanssani samaa mieltä, että se ei ole turhaa tietoa.

Suomessa kuluu asuintilojen lämmittämiseen joka vuosi noin 45 TWh energiaa. Se on varsin suuri määrä. Luvun suuruusluokkaa voidaan hahmottaa kuvittelemalla sinulle tavanomainen henkilöauto, joka kuluttaa 4,5 litraa polttoainetta sadan kilometrin matkalla. Jotta saisit kulutettua Suomen asuinrakennusten yhden vuoden lämmitysenergian autoa ajamalla, sinun pitäisi ajaa noin 2,8 miljoonaa kertaa maapallon ympäri. Jos ajat autoa tasaisella vauhdilla 100 km tunnissa, pitää sinun istua kuskin paikalla 126 840 vuotta.

Asuinrakennusten lämmityksestä vapautuu ilmakehään vuosittain noin 6,5 Mt hiilidioksidipäästöt ja se on noin 14 prosenttia Suomen nykyisistä hiilidioksidipäästöistä. Tämä aiheuttaa ilmaston lämpenemistä ja sen seuraukset ovat vakavia.

Miten tätä kulutusta voidaan hillitä? Mitä sinä voit tehdä?

Suomen valtiovalta on kansainvälisten sopimusten mukaisesti ohjannut uudisrakentamisen sekä luvanvaraisen korjausrakentamisen energiatehokkuutta asettamalla velvoitteita rakentamismääräyksiin. Vuonna 2019 Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus aikoo toimia tavalla, jonka seurauksena Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen. Valitettavasti nykyisellä uudis- ja korjausrakentamisvauhdilla tavoitteita tuskin tullaan saavuttamaan. Kaiken lisäksi covid-19 pandemian seurauksena valtiolla on suunniteltua vähemmän rahaa käytettävissä tavoitteiden saavuttamiseksi.
Mutta mitä olikaan tunnusluku kWh/brm2 a? Sillä ilmaistaan se energiamäärä, joka kuluu vuodessa yhtä rakennuksen lämmitettyä neliömetriä kohden. Voit laskea oman tunnuslukusi jakamalla kotisi energiankulutuksen neliömäärällä. Tarkista energiankulutus sähkö- tai lämpölaskusta tai taloyhtiösi tilinpäätösaineistosta.

Vähentäminen näkyy myös kukkarossa

Jos saamasi luku on yli 350 kWh/brm2, on syytä ryhtyä toimiin. Vähennä lämpöä pattereista kaksi astetta, tarkkaile tuuletuskäyttäytymistäsi ja tarkasta patteritermostaattien toiminta säännöllisesti. Sammuta sähkölaitteet virtakatkaisijasta, äläkä lämmitä saunaa pidempään kuin todella tarvitset. Seuraa kulutuksen muutosta – sen pitäisi näkyä myös kukkarossasi.
Me emme voi jättää lapsillemme tämän kaltaista maailmaa, jossa ilmastonmuutoksen dramaattiset seuraukset ovat jo havaittavissa. Viime kädessä kaikki on kiinni päätöksistämme tehdä jotain asialle. Tehdään se päätös jo tänään.

Vastausta kysymykseen, kuka on Aku Ankan veljenpoikien äiti, saat etsiä muualta. Kun löydät vastauksen, kerro se minulle.

Hyvää ja ympäristövastuullista kesää kaikille!

 

Timo Lahti toimii Syklissä kouluttajana, Energiatehokkuus ja kiinteistön ylläpito -yksikössä.

Viimeisimmät blogikirjoitukset