Siirry sisältöön

Riitta Ylijoki: Siivouspalveluiden ympäristöohjelma syntyi opintojen tukemana

Riitta Ylijoki

Siivoustyönjohtaja Riitta Ylijoki kehitti siivouspalveluiden ympäristöohjelman Heinolan kaupungille osana laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen opintojaan. Samalla hän suoritti ympäristöalan erikoisammattitutkinnon.

Erikoisammattitutkinnoissa osaaminen osoitetaan käytännön työtehtävissä. Yksikkönsä kehittämisestä vastaava Ylijoki kiitteleekin sitä, miten opinnot etenivät ympäristöohjelmaa käytännössä tekemällä.

”Yhteistyössä kouluttaja Minna Myllykosken kanssa mietittiin, mitä teemme nyt hyvin ja mitä voimme tehdä paremmin.”

Työntekijämyönteistä kehittämistä

Ohjelmaa lähdettiin kehittämään työntekijämyönteisellä tavalla: siivoustyöntekijöiden arkea miettimällä.

”Tykkäsin tästä tavasta. Yleensä asioita lähdetään kehittämään ylhäältä alaspäin, mutta nyt tehtiin päinvastoin.”

Kaupungin siivouspalvelussa työskentelee 55 työntekijää ja kaksi työnjohtajaa. Yli puolet työporukasta on siivoojia ja loput laitoshuoltajia.

Ympäristöohjelman teko lisäsi yhteistyötä ja tiedon kulkemista myös kaupungin muiden toimijoiden kanssa.

”Työtä tehtiin esimerkiksi ympäristöpäällikön ja tilakeskuksen huoltotyönjohtajan kanssa. Osana opintoja haastattelin myös kaupungin eri sidosryhmiä. Samalla tein tiedettäväksi, että me siivouspalvelussa osaamme näitä asioita”, Ylijoki kertoo.

Tavoitteena kemikaalivapaa ylläpitosiivous

Ohjelmassa annetaan ohjeet esimerkiksi siivouksessa käytettäviin aineisiin, välineisiin, hankintoihin, pyykinpesuun sekä kulkemisiin kohteiden välillä. Yhtenä tavoitteena on kemikaalivapaa ylläpitosiivous.

”Näillä on iso merkitys ympäristöasioissa. Ohjelma tukee omalta osaltaan Heinolan kaupungin kestävän kehityksen toimintaohjelman tavoitteita.”

Tukea kouluttajilta ja opiskelijaverkostolta

Ympäristöohjelman teko vaati omaa kehittämistyötä, mutta Ylijoki kiittelee Syklin koulutusohjelmaa siitä, että hän sai ohjelman tekoon hyvin tukea kouluttajilta.

”Myös lähipäivät olivat tosi tärkeitä.  Opetuksen sisältö johtamisesta ja ympäristöasioista tukivat tekemistä, samoin asiantunteva palaute tehtävistä.”

Myös muiden opiskelijoiden näkemykset toivat perspektiiviä: ”Opiskelijoita oli hyvin erilaisista organisaatioista. Keskusteluista sain hyvän näkemyksen, missä eri organisaatioissa mennään.”

Tulevaisuudessa Ylijoki haluaakin edetä urallaan ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen edistäjänä.

”Olen suositellut koulutusta Päijät-Hämeen alueen kollegoille ja suosittelen muillekin kiinnostuneille.”

Lue lisää Laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen koulutusohjelmasta