Siirry sisältöön

FEC-koulutus avasi ovet ympäristöasiantuntijan työhön: Henni Teräksen onnistunut urahyppy

Henni Teräs on positiivisella otteella varustettu kestävän kehityksen ammattilainen. Hänen työuraansa on värittänyt monipuolinen koulutustausta ja kokemus eri ammateista. Vuonna 2011 valmistuttuaan ylioppilaaksi Henni suuntasi Englantiin, missä hän suoritti matkailualan perustutkinnon ja työskenteli mm. kaupan alalla ja ravintola-alalla. Myöhemmin Suomeen palattuaan hän valmistui terveydenhoitajaksi vuonna 2019, työskenteli alalla, mutta tunsi vetovoimaa kestävän kehityksen pariin. Kun Henni harkitsi ympäristötekniikan opiskelua, hän havaitsi Syklin FEC-koulutuksen Instagram-mainoksen kautta. Hän tarttui tilaisuuteen ja haki koulutukseen.

Koulutus alkoi Kuopiossa kahdella lähipäivällä, jonka jälkeen opiskeltiin loput koulutuspäivät etäopiskeluna Teamsin kautta. Opetusohjelma sisälsi monipuolisesti sisältöä aina kiertotalouden datavirtojen hyödyntämisestä hiilijalanjäljen laskentaan, sisältäen vuorovaikutteista työtä ja ryhmäprojekteja.

Henni hakeutui Elvera Oy:lle, yhdelle Suomen suurimmista verkosto- ja infrapalvelualan yrityksistä, joka toimi hänen työjaksopaikkanaan. Hänet otettiin avosylin vastaan ja hän tunsi olonsa osaksi työyhteisöä heti ensimmäisestä päivästä. Vaikka välimatkaa Hennin ja hänen mentorinsa Antin välillä oli, onnistui yhteistyö alusta asti kuitenkin erinomaisesti. ”Olen saanut tarvittavaa tukea ja neuvoja, mutta myös riittävästi omaa tilaa ja vapautta tehdä itsenäisiä päätöksiä.” Henni kertoo. Työssään Henni keskittyi yrityksen ympäristöasioiden parannus- ja kehitystyöhön, sisältäen mm. auditointeja ja CSRD-direktiivin mukaisen johtamis- ja raportointityön. Hän sai rakentaa työtehtäväkokonaisuuttaan itselleen sopivaksi.

Hennin mentorina työharjoittelujaksolla toimi Antti Huttunen Elvera Oy:stä. Antti toimii Turvallisuus- ja laatupäällikkönä, vastuualueenaan Laatu-, TTT- ja ympäristöjärjestelmät. Hänen koulutuksensa on sähkövoimatekniikan YAMK-insinööri. Antti kuvaili mentorointikokemustaan helpoksi, pääosin Hennin oma-aloitteisuuden ja kehittämisinnokkuuden ansiosta. Hennin ja Elvera Oy:n yhteistyö oli hedelmällistä: Elvera sai paljon apua ympäristöjärjestelmänsä kehittämiseen ja Henni pääsi syventämään osaamistaan. Koulutus vastasi Elvera Oy:n odotuksiin ja hyötyi sen kautta muun muassa kierrätyksen ja jätteiden hallinnan kehittämisessä. ”Tavoitteeni oli päästä oppimaan uutta ja syventämään jo ennalta opittuja asioita. Tietenkin toivoin myös, että työllistyisin yhteistyöyritykseen, joka sitten onnekseni toteutuikin. Jatkan Elverassa ympäristöasiantuntijan roolissa ja opiskelen samalla ympäristöasiantuntijan erikoisammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksena.” Henni kertoo.

Hennin tarina FEC-koulutuksessa on esimerkki siitä, kuinka oma motivaatio ja innostus voivat johtaa merkittäviin urapolun muutoksiin ja uuden osaamisen syventämiseen. Hänen neuvonsa muille on rohkeasti hakeutua koulutukseen, jos kestävä kehitys ja ympäristöasiat kiinnostavat, sillä alan kysyntä kasvaa jatkuvasti.