Siirry sisältöön

Ympäristökasvattajien uratarinoita

Sykli tarjoaa yli kymmenen vuoden kokemuksella monipuolisia eväitä ympäristö- ja kestävyysosaamisen vahvistamiseen. Tutustu Syklissä opiskelleiden ympäristökasvattajien uratarinoihin!


”Opinnot auttavat parantamaan työn vaikuttavuutta”

Osallistuin Syklin ympäristökasvattajan koulutukseen vuosina 2012–­2013 – siitähän on siis jo kymmenen vuotta! Koulutus auttoi jäsentämään osaamista, jota työssä oli jo kertynyt, ja antoi myös uusia välineitä työn suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Antoisaa oli myös tutustua hyvinkin erilaisissa tehtävissä toimiviin ihmisiin.

Tästä kaikesta on apua työssäni, kun pyrin edistämään ympäristökasvatustyötä laajalla skaalalla ja arvioin alan hankkeiden avustushakemuksia.

Opiskelu pisti myös ryhtiä toimintaan: työarjen keskellä on usein vaikea irrottaa aikaa pitkäjänteiseen kehittämiseen, mutta opiskellessa se tulee tehdyksi. Opinnot auttavat parantamaan työn vaikuttavuutta, ja se taas parantaa asioita monin tavoin. 

Tanja Tuulinen
ympäristökasvatusasiantuntija 


”Olen pystynyt innostamaan muitakin työyhteisössä mukaan luontotoimintaan”

Opiskelin Syklissä ympäristökasvattajaksi vuosina 2020–2021.  Jo opiskeluaikana tajusin, että ympäristökasvatus, luontosuhteen vahvistaminen ja lähiluonnon hyödyntäminen lasten kanssa ovat minun juttuni.  

Olen pystynyt innostamaan muitakin työyhteisössä mukaan luontotoimintaan ja hyödyntämään oppimaani kuntatasolla tuomalla kestävän kehityksen ohjelman useisiin päiväkoteihin ja ympäristökasvatuksen laajemmin kunnan VASUun.  

Opiskelu Syklissä oli innostavaa, silmiä avaavaa ja välillä haastavaakin, mutta meillä oli ihan mahtava porukka tukena vaikeissa paikoissa. Koulutus antoi minulle paljon enemmän kuin osasin edes odottaa. Kasvoin ammatillisesti, mutta kasvoin myös ihmisenä.  

Suosittelen todella lämpimästi ympäristökasvattajan tutkintoa kaikille, joilla on edes pieni kipinä luontotoimintaan tai ympäristöasioihin, koska tutkinnon aikana pieni kipinä voi roihahtaa liekkiin. Lisäksi saat paljon työkaluja ympäristöasioiden käsittelyyn työpaikalla.  

Anna Saarimaa
varhaiskasvatuksen lastenhoitaja  


”Syklin kautta sain intoa ja rohkeutta kokeilla ja kehittyä”

Olen varhaiskasvatuksen opettaja Oulun seudulta. Valmistuin ympäristökasvattajaksi Syklistä keväällä 2021. Jo opiskeluaikana sain työhöni paljon uutta sisältöä ulkona oppimiseen ja opettamiseen liittyen ja pääsin kehittämään päiväkotini sekä koko työorganisaationi ympäristökasvatusta. Myöhemmin olen ollut kehittämässä organisaatiomme pedagogista toimintaa sekä päässyt kouluttamaan muuta henkilökuntaa ympäristökasvatukseen liittyen. 

Syksyllä 2021 pääsin käynnistämään päiväkodissani Luonnossa kotonaan -toimintaa ja toimin edelleen LK-ryhmän ulko-opena. Perustin opiskelun aikana Luontopöllö-blogin, jossa muun muassa jaan kehittämääni materiaalia varhaiskasvatukseen.

Syklin myötä sain innostuksen kehittää osaamistani edelleen ja olen osallistunut muun muassa Suomen Ladun ulkona oppimiseen liittyviin koulutuksiin. Pian aloitan aivan uuden pilottikoulutuksen Metsäpajaohjaajaksi. Syklin kautta sain intoa ja rohkeutta kokeilla ja kehittyä, verkostoitua sekä luoda ja kehittää uutta. 

Tarja Pantsar 
varhaiskasvatuksen opettaja


Tutustu ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen koulutuksiin